Bułeczki Bao z boczniakami Hoisin

4.9/5
Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy przepis na kolację z przyjaciółmi? Chińskie bułeczki Bao z boczniakami w sosie Hoisin, z chrupiącymi, świeżymi warzywami to doskonały pomysł.
IMG_1456

Składniki

Na 10-12 bułeczek Bao:

  • 250 ml wody
  • 35 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 15 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 20 g cukru
  • 420 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli

Grzyby i marynata:

  • 250 g boczniaków
  • 3 łyżki sosu Hoisin (chiński sos na bazie śliwek i soi)
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki miodu

Dodatki:

  • Świeży szpinak
  • Marchewka
  • Papryczka chilli
  • Orzeszki ziemne prażone
  • Świeża kolendra
  • Limonka

Sposób przygotowania

Boczniaki przepłukać, wysuszyć i pokroić na plasterki. W misce połączyć wszystkie składniki marynaty (Hoisin, starty imbir, czosnek, sos sojowy, olej i miód), dołożyć boczniaki i delikatnie przemieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę (można na kilka godzin). Sos Hoisin w zależności od producenta bywa mniej lub bardziej ostry, słodki lub kwaśny, w zależności od tego dodać do smaku więcej miodu lub odrobinę soku z limonki.

Ciepłą wodę, olej i cukier wlać do miski, mieszać do rozpuszczenia cukru, dodać pokruszone drożdże. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Na oprószonym mąką blacie podzielić ciasto na 10-12 bułeczek, uformować z nich kulki, następnie rozwałkować na owalny kształt. Wierzch placków posmarować olejem i zgiąć pół, delikatnie dociskając. Bułeczki Bao wstawić na parę, tak aby się nie stykały i parować ok. 10-12 minut.

W między czasie przygotować dodatki. Umyć i osuszyć szpinak, obrać i pokroić marchewkę na dłuższe wiórki lub plasterki, umyć i pokroić chilli na plasterki.

Boczniaki smażyć w woku lub w patelni na średnim ogniu, tak, aby zredukować marynatę do gęstego sosu.

Najlepiej podawać wszystkie składniki osobno na stół i pozwolić gościom samodzielnie nakładać wybrane składniki, w dowolnej ilości do bułeczek Bao.

Zdrowy przepis na kolację z przyjaciółmi!

Udostępnij:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print