Strona główna > Przepisy > Bułeczki Bao z boczniakami Hoisin
Bułeczki Bao z boczniakami Hoisin
- Zdrowowskaz
- 9 listopada, 2022
- Kategorie: Dania główne, Przepisy
- Tagi: bao, boczniaki, chilli, hoisin, kolacja, kolendra, orzeszkiziemne, szpinak
Składniki
Na 10-12 bułeczek Bao:
- 250 ml wody
- 35 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 15 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 20 g cukru
- 420 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
Grzyby i marynata:
- 250 g boczniaków
- 3 łyżki sosu Hoisin (chiński sos na bazie śliwek i soi)
- kilka kropli oleju sezamowego
- 2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki miodu
Dodatki:
- Świeży szpinak
- Marchewka
- Papryczka chilli
- Orzeszki ziemne prażone
- Świeża kolendra
- Limonka
Sposób przygotowania
Boczniaki przepłukać, wysuszyć i pokroić na plasterki. W misce połączyć wszystkie składniki marynaty (Hoisin, starty imbir, czosnek, sos sojowy, olej i miód), dołożyć boczniaki i delikatnie przemieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę (można na kilka godzin). Sos Hoisin w zależności od producenta bywa mniej lub bardziej ostry, słodki lub kwaśny, w zależności od tego dodać do smaku więcej miodu lub odrobinę soku z limonki.
Ciepłą wodę, olej i cukier wlać do miski, mieszać do rozpuszczenia cukru, dodać pokruszone drożdże. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Na oprószonym mąką blacie podzielić ciasto na 10-12 bułeczek, uformować z nich kulki, następnie rozwałkować na owalny kształt. Wierzch placków posmarować olejem i zgiąć pół, delikatnie dociskając. Bułeczki Bao wstawić na parę, tak aby się nie stykały i parować ok. 10-12 minut.
W między czasie przygotować dodatki. Umyć i osuszyć szpinak, obrać i pokroić marchewkę na dłuższe wiórki lub plasterki, umyć i pokroić chilli na plasterki.
Boczniaki smażyć w woku lub w patelni na średnim ogniu, tak, aby zredukować marynatę do gęstego sosu.
Najlepiej podawać wszystkie składniki osobno na stół i pozwolić gościom samodzielnie nakładać wybrane składniki, w dowolnej ilości do bułeczek Bao.
Zdrowy przepis na kolację z przyjaciółmi!
Udostępnij: