Egzotyczny superfood pochodzący z lasów Amazońskich, od setek lat znany element medycyny naturalnej. Słynie przede wszystkim z bardzo dużej zawartości witaminy C, wyprzedza pod tym względem cytryny, pomarańcze, nawet dziką różę .
Przyjmowany zwłaszcza w sezonie wzmożonych infekcji i zachorowań , ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne i wspiera odporność organizmu.
O jakiej roślinie mowa?
Jᴀɢᴏᴅʏ ᴄᴀᴍᴜ ᴄᴀᴍᴜ. Poza walką z grypą i przeziębieniami ma cały szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jest świetnym przeciwutleniaczem. Usprawnia pracę układu krążenia, uszczelnia naczynia krwionośne, przez co niweluje powstawanie krwotoków i siniaków oraz pozwala na obniżenie ciśnienia. Charakteryzuje się również działaniem przeciwnowotworowym i za sprawą wysokiego potencjały antyoksydacyjnego spowalnia procesy starzenia, opóźnia i łagodzi przebieg wielu chorób.
Nie spotkałeś się z tym owocem w sklepie?
To dlatego, że miąższ jagód jest bardzo delikatny, a jednocześnie wyjątkowo kwaśny, z tego powodu raczej nie jada się go na surowo. W Polsce najczęściej spotkać się z nim można w formie tabletek lub soku, które stanowią suplement diety, a także sproszkowany ekstrakt z tej rośliny. Tę ostatnią formę możesz wykorzystać do: smoothie, owsianek, koktajli, batoników energetycznych, a nawet dressingów czy marynat.
W razie infekcji polecam dodać go do koktajlu truskawkowego, na bazie kefiru, słodzonego daktylami. Zdrowa pychotka!



Polecam certyfikowane Camu Camu BIO od Purella Foods