Dieta w upalne dni powinna opierać się głównie na wodzie oraz warzywach i owocach, które nawadniają organizm oraz dostarczają odpowiedniej dawki minerałów.
Przede wszystkim wybieraj wodę mineralną (nie źródlaną), która uzupełni utracone elektrolity i pij ją regularnie.
Poza tym, wybieraj owoce i warzywa, które nawadniają, jak: arbuzy, melony, pomarańcze, grejpfruty, truskawki, jagody, wiśnie, czereśnie oraz ogórki, cukinie, pomidory, rzodkiewki.
Uzupełniaj potas, który tracimy wraz z potem. Znajdziesz go m.in. w: roślinach strączkowych, kakao, orzechach, pomidorach, burakach, selerze, awokado, bananach, brzoskwiniach, morelach, a także owocach suszonych (jabłka, figi, rodzynki, daktyle).
Nie zapominaj też o fermentowanych produktach mlecznych, które orzeźwiają, wspomagają trawienie i dostarczają dużo wapnia.
Na koniec ogranicz ilość mocnej kawy, herbaty i alkohol, ponieważ działają moczopędnie i wzmagają wydalanie cennej dla nas wody.
A co z deserem w taki ukrop? 🥵
Najczęściej latem wybieramy lody, galaretki, musy🍨. Dają nam orzeźwienie, ale na krótko. Wzorem ciepłych krajów postanowiłam przygotować deser na gorąco.
Czy latem warto jeść gorące desery? Tak!
Receptory ukryte na języku w kontakcie z gorącym produktem otrzymują komunikat, że jest gorąco. To sprawia, że organizm rozpoczyna proces schładzania skóry za pomocą potu. Pot z kolei schładzając skórę, powstrzymuje organizm przed przegrzaniem. Analogiczna sytuacja jest z piciem gorącej herbaty w krajach afrykańskich.
Do swojego letniego deseru na wykorzystałam ananasa 🍍. Zapragnęłam czegoś słodkiego, sycącego, egzotycznego. Ananas w większości składa się z wody (jest w nim jej aż około 86%), zawiera bromelainę, która przyspiesza przemianę materii. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości na dłużej. Trzeba uważać, jest bowiem również bogatym źródłem cukrów prostych, dlatego proponuję go jeść wczesnym popołudniem, niekoniecznie na noc 😅.
Deser z ananasem na upalne lato
Aby przygotować idealny deser na lato przede wszystkim trzeba kupić świeżego ananasa (ten z puszki, w zalewie to bomba kaloryczna pozbawiona witamin) i dobrze schłodzić go w lodówce (min. 1 godzinę). Następnie przygotować ciasto. Wykorzystałam przepis Sąsiadka Gotuje z warsztatów ze Zdrowej Azji.