Plecy

Czy latem warto jeść gorące desery? Ananas w cieście

4.1/5
Latem, gdy nadchodzą prawdziwe upały, nie bardzo mamy apetyt na jedzenie. Osobiście, począwszy od śniadania mam apetyt wyłącznie na: soczyste owoce, posolone, surowe warzywa, kefiry, maślanki, słodką granolę, ewentualnie jakiś wyrazisty w smaku ser.
IMG_3596

Dieta w upalne dni powinna opierać się głównie na wodzie oraz warzywach i owocach, które nawadniają organizm oraz dostarczają odpowiedniej dawki minerałów.

Przede wszystkim wybieraj wodę mineralną (nie źródlaną), która uzupełni utracone elektrolity i pij ją regularnie.

Poza tym, wybieraj owoce i warzywa, które nawadniają, jak: arbuzy, melony, pomarańcze, grejpfruty, truskawki, jagody, wiśnie, czereśnie oraz ogórki, cukinie, pomidory, rzodkiewki.

Uzupełniaj potas, który tracimy wraz z potem. Znajdziesz go m.in. w: roślinach strączkowych, kakao, orzechach, pomidorach, burakach, selerze, awokado, bananach, brzoskwiniach, morelach, a także owocach suszonych (jabłka, figi, rodzynki, daktyle).

Nie zapominaj też o fermentowanych produktach mlecznych, które orzeźwiają, wspomagają trawienie i dostarczają dużo wapnia.

Na koniec ogranicz ilość mocnej kawy, herbaty i alkohol, ponieważ działają moczopędnie i wzmagają wydalanie cennej dla nas wody.

Ananas w cieście po rozerwaniu na pół

A co z deserem w taki ukrop? 🥵

Najczęściej latem wybieramy lody, galaretki, musy🍨. Dają nam orzeźwienie, ale na krótko. Wzorem ciepłych krajów postanowiłam przygotować deser na gorąco.

Czy latem warto jeść gorące desery? Tak!

Receptory ukryte na języku w kontakcie z gorącym produktem otrzymują komunikat, że jest gorąco. To sprawia, że organizm rozpoczyna proces schładzania skóry za pomocą potu. Pot z kolei schładzając skórę, powstrzymuje organizm przed przegrzaniem. Analogiczna sytuacja jest z piciem gorącej herbaty w krajach afrykańskich.

Do swojego letniego deseru na wykorzystałam ananasa 🍍. Zapragnęłam czegoś słodkiego, sycącego, egzotycznego. Ananas w większości składa się z wody (jest w nim jej aż około 86%), zawiera bromelainę, która przyspiesza przemianę materii. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości na dłużej. Trzeba uważać, jest bowiem również bogatym źródłem cukrów prostych, dlatego proponuję go jeść wczesnym popołudniem, niekoniecznie na noc 😅.

Deser z ananasem na upalne lato

Aby przygotować idealny deser na lato przede wszystkim trzeba kupić świeżego ananasa (ten z puszki, w zalewie to bomba kaloryczna pozbawiona witamin) i dobrze schłodzić go w lodówce (min. 1 godzinę). Następnie przygotować ciasto. Wykorzystałam przepis Sąsiadka Gotuje z warsztatów ze Zdrowej Azji.

Ananas pokrojony w kostkę
Smażenie ananasa w cieście
Ananas w cieście posypany wiórkami kokosowymi

Składniki

  • 100 g mąki pszennej,
  • 60 g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego,
  • ok. pół szklanki wody,
  • szczypta soli.

Wszystkie składniki łączymy i pozostawiamy na ok. 20 minut.

Sposób przygotowania

  • Ananasa myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy twardy rdzeń. Bezpośrednio pod skórą ananas jest twardy i zdrewniały, więc nie warto obierać go bardzo cienko. Kroimy na kawałki ok. 4 cm.
  • W międzyczasie rozgrzewamy olej. Ważne, aby był dobrze rozgrzany, i aby było go na tyle dużo, żeby kawałki ananasa były w całości zanurzone – dzięki temu nie napiją się tłuszczu, tylko zarumienią i staną cudownie chrupiące. Dobrze rozgrzany będzie wtedy, gdy wokół ciasta będą się tworzyć charakterystyczne bąbelki.
  • Ananasa obtaczamy w cieście i wrzucamy na kilka minut do gorącego oleju. Smażymy partiami, aby nie obniżać temperatury tłuszczu i nie sklejać ze sobą kąsków ananasa. Po wyjęciu łyżką cedzakową warto odsączyć ananasa z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Soki wewnątrz będą bardzo gorące, dlatego uwaga przy spożywaniu bezpośrednio po smażeniu! Jeśli ananas jest za mało słodki – można polać go delikatnie miodem i posypać wiórkami kokosowymi. Taki deser da wam wiele orzeźwienia i słodyczy 🤩.

Udostępnij:

Zostaw odpowiedź