Plecy

Dynia piżmowa z jarmużem i soczewicą

4.5/5
Dziś proponuję Wam pyszną jesienną sałatkę z dynią.
IMG_4604

Z dynią jest trochę tak jak ze szparagami. Gdy trwa sezon wykorzystuję każdą możliwą odmianę, na milion sposobów i w ogóle mi się nie nudzi 🤩. Tym razem rozprawiłam się z dynią piżmową. Spójrzcie dla przykładu na sałatkę z pieczoną dynią, jarmużem i soczewicą. Można się najeść od samego oglądania, prawda? 😍.

Dynia piżmowa zapiekana w piekarniku
Sałatka z dynią piżmową, jarmużem i soczewicą
Sałatka z dynią piżmową, jarmużem i soczewicą

Składniki

  • 1/2 dyni piżmowej,
  • 2 garści świeżego jarmużu (tylko liście, bez łodyg),
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1-2 szalotki,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  • Dynię umyć, przekroić wzdłuż na pół, jedna połówkę obrać ze skórki. Tę obraną część pokroić na dowolne kawałki (plasterki, kostkę lub ponacinać jak ziemniaki Hasselback).
  • Pokrojone kawałki dyni, polać oliwą z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec posypać solą do smaku. Piec ok. 20 minut w 100 stopniach, program góra dół. Na ostatnie kilka minut przed końcem pieczenia dorzucić liście jarmużu, również skropione oliwę z oliwek, z solą i pieprzem.
  • W międzyczasie na patelni, na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojoną w kosteczkę szalotkę, otworzyć puszkę soczewicy, odsączyć ją z zalewy.
  • Po upieczeniu delikatnie połączyć pieczoną dynię z jarmużem wraz z szalotką i ciecierzycą i voilà! Podano kolację 😋.

Udostępnij:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zostaw odpowiedź