Z dynią jest trochę tak jak ze szparagami. Gdy trwa sezon wykorzystuję każdą możliwą odmianę, na milion sposobów i w ogóle mi się nie nudzi 🤩. Tym razem rozprawiłam się z dynią piżmową. Spójrzcie dla przykładu na sałatkę z pieczoną dynią, jarmużem i soczewicą. Można się najeść od samego oglądania, prawda? 😍.
Strona główna > Przepisy > Dynia piżmowa z jarmużem i soczewicą
Dynia piżmowa z jarmużem i soczewicą
4.5/5
- Zdrowowskaz
- 29 października, 2021
- Kategorie: Przepisy, Sałatki
- Tagi: dynia, kolacja, sałatka, sezonowo
Dziś proponuję Wam pyszną jesienną sałatkę z dynią.




Składniki
- 1/2 dyni piżmowej,
- 2 garści świeżego jarmużu (tylko liście, bez łodyg),
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1-2 szalotki,
- oliwa z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Dynię umyć, przekroić wzdłuż na pół, jedna połówkę obrać ze skórki. Tę obraną część pokroić na dowolne kawałki (plasterki, kostkę lub ponacinać jak ziemniaki Hasselback).
- Pokrojone kawałki dyni, polać oliwą z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec posypać solą do smaku. Piec ok. 20 minut w 100 stopniach, program góra dół. Na ostatnie kilka minut przed końcem pieczenia dorzucić liście jarmużu, również skropione oliwę z oliwek, z solą i pieprzem.
- W międzyczasie na patelni, na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojoną w kosteczkę szalotkę, otworzyć puszkę soczewicy, odsączyć ją z zalewy.
- Po upieczeniu delikatnie połączyć pieczoną dynię z jarmużem wraz z szalotką i ciecierzycą i voilà! Podano kolację 😋.