Plecy

E509 – czy jest szkodliwe? Czytam skład, wiem co jem

Czy E509 jest szkodliwe dla zdrowia? Jak wpływa na organizm? Jaki ma związek z niedoborem wapnia? Czytaj skład i kupuj świadomie.
Ser żółty zawierający E509

E509 to związek chemiczny, który często odstrasza konsumentów. Jego pochodzenie i nazwa mogą podświadomie podpowiadać, żeby unikać produktów z nim w składzie. Tymczasem chlorek wapnia E509 uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych dodatków do żywności. Pozyskiwany jest z naturalnych solanek lub powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji węglanu sodu. Pełni funkcję regulatora kwasowości, a także środka stabilizującego.

𝑊𝑎𝑟𝑡𝑜 𝑤𝑖𝑒𝑑𝑧𝑖𝑒𝑐́, 𝑧̇𝑒 𝑧𝑤𝑖𝑎̨𝑧𝑒𝑘 𝑡𝑒𝑛 𝑝𝑜 𝑠𝑝𝑜𝑧̇𝑦𝑐𝑖𝑢 𝑢𝑙𝑒𝑔𝑎 𝑟𝑜𝑧𝑘ł𝑎𝑑𝑜𝑤𝑖 𝑑𝑜 𝑤𝑎𝑝𝑛𝑖𝑎 𝑖 𝑐ℎ𝑙𝑜𝑟𝑘𝑜́𝑤, 𝑐𝑧𝑦𝑙𝑖 𝑧𝑤𝑖𝑎̨𝑧𝑘𝑜́𝑤, 𝑘𝑡𝑜́𝑟𝑒 𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙𝑛𝑖𝑒 𝑠𝑎̨ 𝑜𝑏𝑒𝑐𝑛𝑒 𝑤 𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑧𝑚𝑖𝑒 𝑐𝑧ł𝑜𝑤𝑖𝑒𝑘𝑎 𝑖 𝑝𝑒ł𝑛𝑖𝑎̨ 𝑤 𝑛𝑖𝑚 𝑠́𝑐𝑖𝑠́𝑙𝑒 𝑜𝑘𝑟𝑒𝑠́𝑙𝑜𝑛𝑒 𝑓𝑢𝑛𝑘𝑐𝑗𝑒.

Chlorek wapnia dostarcza nam wapń (w 1 g chlorku wapnia znajduje się 300 mg wapnia). Jest on niezbędny m.in.:

  • do tworzenia kości i zębów,
  • w przewodnictwie nerwowym,
  • przy skurczach mięśni,
  • w procesie krzepnięcia krwi,
  • w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej.

Jeśli więc macie niedobory wapnia polecam ser Sielski Hochland. Ser jest smaczny, lekko orzechowy, z samych naturalnych składników. Dodatkowo nie znajdziemy w nim laktozy (mleko poddano działaniu bakterii mlekowych, które eliminują laktozę). Zawiera oczywiście tytułowy chlorek wapnia, który podnosi wartość odżywczą sera 🧀 👌 Hochland dodatkowe brawo za praktyczne i przyjazne planecie opakowanie 👏

Udostępnij:

Zostaw odpowiedź