Plecy

Fit racuchy owsiane z ksylitolem

4.7/5
Racuchy to smak mojego dzieciństwa. Wtedy oczywiście nie były w wersji fit.
Fit racuchy posypane cukrem pudrem podane z malinami

Poniedziałek to najczęściej czas start długaśnej listy TO DO, którą wrzucamy sobie na dany tydzień ✔️. Założę się, że u większości z was na liście nie ma ani 15-minutowego relaksu w hamaku, ani Prosecco do śniadania, tym bardziej nie ma wolno gotowanego, zdrowego obiadu. Zatem potrzebny jest pomysł na szybki, zdrowy obiad 😏. Dziś fit racuchy goszczą na naszym stole. Osobiście lubię duże kawałki jabłek w środku, dlatego kroję je ręcznie.

Fit racuchy posypane cukrem pudrem podane z malinami
Fit racuchy posypane cukrem pudrem podane z malinami
Smażenie fit racuchów na patelni

Składniki

  • 100 g mąki owsianej,
  • 100 ml mleka,
  • 10 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru z cynamonem,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1 jajko,
  • 2 szt. jabłek.

Sposób przygotowania

  • Mleko podgrzać, aby było w letniej temperaturze, rozpuścić w nim drożdże z cukrem, odstawić na 10-15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Do miski wsyp: mąkę owsianą, ksylitol, dodaj jajko i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj, pozostaw na 5 minut.
  • W między czasie umyj, obierz i osusz jabłka. Pokój je na plasterki lub potrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj razem z ciastem. Smaż na rozgrzanej patelni, na małej ilości tłuszczu, z obu stron, aż do momentu zarumieniania. Fit racuchy gotowe! 🥰

Udostępnij:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zostaw odpowiedź