Plecy

Idziemy na jagody! – sernik na zimno z jagodami

4.5/5
W lokalnym warzywniaku kupiłam dziś jagody, które już nieco puściły soki, dlatego zdecydowałam się zrobić z nimi deser. Tym razem to nie jagodzianki, a sernik na zimno. Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga tylko trochę czasu na schłodzenie.
Sernik na zimno z jagodami udekorowany listkami mięty

“Idziemy na jagody, na jagody, a nasze czarne serca, czarne serca, biją nam radośnie bum tarara bum”.

Sezon letni daje bez wątpienia wiele rozkoszy dla podniebienia i wspomnień, na myśl których serce rozpływa się odrobinę. Tym razem odezwało się we mnie to czarne serce, które przeniosło mnie do wakacji w przyczepie kempingowej, gdzieś w nadmorskim lesie, gdzie zawsze jadaliśmy jagody z cukrem 💜. Co prawda jagody brudzą kosmicznie, co odczuwam dziś bardziej dotkliwie z dwójką dzieci w domu, jak za dzieciaka 😅, ale nie rezygnuje z nich!

Jest to owoc niskokaloryczny, o niskim IG, małej zawartości cukru. Jagody mają co prawda trochę witamin i minerałów, ale to nie one stanowią o sile pro zdrowotnej jagód. Moc i zaleta jagód to przede wszystkim antyoksydanty. Konkretniej, chodzi o antocyjany i ich pochodne, którym jagody zawdzięczają swój ciemny kolor i wszelkie właściwości. Jagody to owoc o jeden z największych zawartości antyoksydantów! Ich spożywanie wesprze nasze: oczy, naczynia krwionośne, serce, mózg, a także walkę ze stanami zapalnymi w organizmie.

Przygotowywanie spodu sernika z jagodami
Wylewanie masy serowej na spód sernika z jagodami
Wykładanie owoców na sernik z jagodami

Składniki

Spód:

  • 50 g mąki pszennej (lub ziemniaczanej),
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 60 g zimnego masła,
  • 1 żółtko.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego,
  • 250 g ricotty,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35 – 60 g,
  • 1 jajko.

Dodatkowo: ok. 350 g jagód.

Sposób przygotowania

Przygotowanie spodu

  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz tak, aby wypuścić papier na zewnątrz.
  • Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia , a także pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki nożem lub rozcierać masło palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto.
  • Gotowym ciastem wylepić spód oraz około 1,5 cm boków formy, a następnie wstawić do lodówki na około 15 minut.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez około 15-20 minut.

Przygotowanie masy serowej

  • Do misy miksera włożyć twaróg, ricottę, cukier i budyń. Krótko zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników.
  • Dodać jajko i znów zmiksować.
  • Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a potem rozsypać jagody na wierzchu.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Sernik na zimno z jagodami warto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Sernik z jagodami po upieczeniu
Sernik z jagodami po upieczeniu
Sernik z jagodami po upieczeniu

Udostępnij:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zostaw odpowiedź