Wakame to odmiana wodorostów, która bardzo często występuje w wielu przepisach inspirowanych Azją. Zaraz po nori- jest drugą najbardziej rozpoznawalna algą na rynku. Używana jako podstawa sałatek, dodatek do ramenu lub miso czy element poke bowl.
Jak się z nią obchodzić, aby była smaczna i zdrowa?
- Jeśli używamy wakame do zupy wybierzmy formę suszoną. Wystarczy namoczyć wodorosty na ok. 10 minut w ciepłej wodzie i odsączyć. UWAGA: wakame zwiększa objętość kilkukrotnie!






Jeśli wykorzystujesz wakame do sałatki możesz wykorzystać suszona tak jak wyżej, lub kupić gotową sałatkę w zalewie/ solance/ sosie.
Wakame jest lekko słodkie, z wyraźnym aromatem morskim. Bardzo zdrowe, więc polecam spożywać jak najczęściej:). Suszoną formę można kupić w każdym większym hiper lub supermarkecie, występuje też okazyjnie w Lidlu czy Biedronce.