W oryginalnym quiche powinna się znaleźć śmietana, której nie znajdziecie w tej masie. Tu odnajdziecie dużo zdrowych produktów, a najciekawszy z nich to ciasto z kaszy jaglanej. Przepis stosunkowo łatwy w przygotowaniu, ale nie jest turbo szybki w wykonaniu. Polecam na kolację z przyjaciółmi lub weekendowy obiad z rodziną.
Strona główna > Przepisy > Jaglane quiche ze szpinakiem i gorgonzolą
Jaglane quiche ze szpinakiem i gorgonzolą
5/5
- Zdrowowskaz
- 24 lutego, 2022
- Kategorie: Dania główne, Przepisy
- Tagi: kolacja, obiad, zdrowe zamienniki
Klasyka kuchni francuskiej, którego nazwa pochodzi z niemieckiego słowa🤪. Ciekawa wariacja, podobnie zresztą jak poniższy przepis.




Składniki
Jaglany spód:
- 50 g sera parmezan (drobno startego),
- 3 ząbki czosnku,
- 15 g oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki oregano, suszonego,
- 200 g kaszy jaglanej,
- 1000 g wody,
- 1 łyżeczka soli,
- ¾ – 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Masa jajeczna:
- 60 – 80 g szalotki,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- 15 g oleju rzepakowego,
- 70 g liści szpinaku baby, świeżych lub alternatywnie szpinak mrożony,
- 5 g bazylii, świeżej, tylko liście,
- 8 jajek,
- 80 g sera pleśniowego,
- 50 g mleka,
- ½ – ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego,
- ¾ – 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania
Zacznijmy od przygotowania jaglanego spodu:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie podsmażyć krótko na oliwie czosnek z oregano. Dodać go wraz z sosem sojowy, solą, przyprawami i parmezanem do ugotowanej kaszy jaglanej, wymieszać. Tak przygotowaną kaszę przełożyć na wcześniej natłuszczoną formę na tartę, docisnąć i wygładzić od góry. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Przejdźmy do masy jajecznej:
W tym celu pokroić szalotkę w kosteczkę i zeszklić ją na oliwie. Jeśli używamy szpinaku mrożonego, rozmrozić i poddusić go wraz z szalotką. Przełożyć do miski, dodać szpinak (jeśli używamy świeży), bazylię, gorgonzolę, mleko, jajka, sól i pieprz i krótko zmiksować.
Masę przelać na wcześniej przygotowany spód jaglany i równomiernie rozprowadzić. Piec ok. 35 minut, aż masa się zetnie i nabierze złotego koloru. Po wyjęciu odstawić w formie do ostudzenia. Podawać na ciepło lub zimno.