Plecy

Jaglane quiche ze szpinakiem i gorgonzolą

5/5
Klasyka kuchni francuskiej, którego nazwa pochodzi z niemieckiego słowa🤪. Ciekawa wariacja, podobnie zresztą jak poniższy przepis.
Jaglane quiche ze szpinakiem i gorgonzolą

W oryginalnym quiche powinna się znaleźć śmietana, której nie znajdziecie w tej masie. Tu odnajdziecie dużo zdrowych produktów, a najciekawszy z nich to ciasto z kaszy jaglanej. Przepis stosunkowo łatwy w przygotowaniu, ale nie jest turbo szybki w wykonaniu. Polecam na kolację z przyjaciółmi lub weekendowy obiad z rodziną.

Jaglane quiche ze szpinakiem i gorgonzolą
Jaglane quiche ze szpinakiem i gorgonzolą
Jaglane quiche ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki

Jaglany spód:

  • 50 g sera parmezan (drobno startego),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 15 g oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 1000 g wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ¾ – 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Masa jajeczna:

  • 60 – 80 g szalotki,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • 15 g oleju rzepakowego,
  • 70 g liści szpinaku baby, świeżych lub alternatywnie szpinak mrożony,
  • 5 g bazylii, świeżej, tylko liście,
  • 8 jajek,
  • 80 g sera pleśniowego,
  • 50 g mleka,
  • ½ – ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego,
  • ¾ – 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania

Zacznijmy od przygotowania jaglanego spodu:

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie podsmażyć krótko na oliwie czosnek z oregano. Dodać go wraz z sosem sojowy, solą, przyprawami i parmezanem do ugotowanej kaszy jaglanej, wymieszać. Tak przygotowaną kaszę przełożyć na wcześniej natłuszczoną formę na tartę, docisnąć i wygładzić od góry. Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Przejdźmy do masy jajecznej:

W tym celu pokroić szalotkę w kosteczkę i zeszklić ją na oliwie. Jeśli używamy szpinaku mrożonego, rozmrozić i poddusić go wraz z szalotką. Przełożyć do miski, dodać szpinak (jeśli używamy świeży), bazylię, gorgonzolę, mleko, jajka, sól i pieprz i krótko zmiksować.

Masę przelać na wcześniej przygotowany spód jaglany i równomiernie rozprowadzić. Piec ok. 35 minut, aż masa się zetnie i nabierze złotego koloru. Po wyjęciu odstawić w formie do ostudzenia. Podawać na ciepło lub zimno.

Udostępnij:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zostaw odpowiedź