Choć znaleźć je w sklepie jest dziś tak samo trudno jak zrywać samodzielnie w lesie 😫 to WARTO, nawet bardzo, włączyć świeże jagody do swej letniej diety 💜
Jagody to owoce niskokaloryczne, o niskim IG, małej zawartości cukru, bogate w witaminy i minerały. Ich największa moc drzemie w zawartości 𝙖𝙣𝙩𝙮𝙤𝙠𝙨𝙮𝙙𝙖𝙣𝙩ów, a konkretniej antocyjanów i ich pochodnych, którym jagody zawdzięczają swój ciemny kolor i wszelkie właściwości. Ich spożywanie wesprze nasze: oczy, naczynia krwionośne, serce, mózg, a także walkę ze stanami zapalnymi w organizmie 🤓. A najlepszy w tym wszystkim jest ich smak i potencjał kulinarny.
Nie wyobrażam sobie lata bez jagodzianek, dlatego dziś dzielę się z wami przepisem na prosty i szybki przepis na jagodzianki bez lepienia. Wersja dla tych, którzy kochają domowe, naturalne wypieki, ale mają ograniczone zasoby czasowe w kuchni.