Plecy

Kuchnia zero waste – drugie życie mięsa z rosołu

Ta potrawa to świetna alternatywa na wykorzystanie wyłowionego z rosołu mięsa. Bądź zero waste – zaoszczędź czas i pieniądze.
Szarpany kurczak BBQ zero waste z bułką bao

Gdy w niedzielę na obiad był rosół, w poniedziałek na stole pojawiał się kurczak z ryżem w potrawce. To była wersja zero waste w wykonaniu mojej babci. Ja nie jestem specjalną fanką mięsa gotowanego dlatego zaczęłam szukać alternatywy na wykorzystanie wyłowionego z rosołu mięsa…i znalazłam 😁

Szarpany kurczak BBQ

Składniki:

  • mięso z kurczaka (może być z rosołu, z kurczaka z rożna, z pieczonego udka czy grillowanej piersi) ok. 500 g,
  • pół szklanki ketchupu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej,
  • 2 łyżeczki chili,
  • sól do smaku,
  • woda do gęstości.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wlać na patelnię. Płyn doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niego poszarpane widelcem mięso. Poczekać, aż sos zgęstnieje, często mieszając. Podawać np. z bułką bao lub zawinąć w tortilli. Nasz obiad zero waste jest gotowy!

Udostępnij:

Zostaw odpowiedź