Gdy w niedzielę na obiad był rosół, w poniedziałek na stole pojawiał się kurczak z ryżem w potrawce. To była wersja zero waste w wykonaniu mojej babci. Ja nie jestem specjalną fanką mięsa gotowanego dlatego zaczęłam szukać alternatywy na wykorzystanie wyłowionego z rosołu mięsa…i znalazłam 😁
Szarpany kurczak BBQ
Składniki:
- mięso z kurczaka (może być z rosołu, z kurczaka z rożna, z pieczonego udka czy grillowanej piersi) ok. 500 g,
- pół szklanki ketchupu,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej,
- 2 łyżeczki chili,
- sól do smaku,
- woda do gęstości.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wlać na patelnię. Płyn doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niego poszarpane widelcem mięso. Poczekać, aż sos zgęstnieje, często mieszając. Podawać np. z bułką bao lub zawinąć w tortilli. Nasz obiad zero waste jest gotowy!