Większość ludzi w odstępach między ciepłymi posiłkami potrzebuje drobnych przekąsek, które zaspokoją mniejszy głód i zniwelują uczucie znużenia.
Jestem dużym fanem korzystania w takich sytuacjach z tzw. #superfoods
W czołówce tych najbardziej wartościowych przekąsek są owoce morwy białej

Urocze, zdrowe kuleczki przypominają kształtem nieco nasze polskie jeżyny w wersji mini. Pochodzą z drzew niegdyś rosnących głównie w Azji, występują w kilku odmianach kolorystycznych. Nazwa: morwa „biała” pochodzi od koloru kory, nie owoców, choć owoce morwy białej są jasne, perłowe, wpadające w odcienie beżu. Roślina znana jest od wieków z prozdrowotnych właściwości. W medycynie ludowej wykorzystywano nie tylko owoce, ale również liście, kłącza i korę. Obecnie morwa znajduje zastosowanie nie tylko jako surowiec zielarski, ale także stosowana jest w kosmetyce i przemyśle spożywczym.
Świeże owoce morwy białej są nieco mdłe, jednak poddane suszeniu zachowują swoje cenne właściwości i zyskują głębszy, słodszy smak.
Suszona morwa biała zawiera #żelazo, chrom i miedź, które wspierają właściwe działanie układu odpornościowego. Cennym składnikiem są również flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki i wykazują działanie antybakteryjne. Z kolei pektyny – błonnik rozpuszczalny występujący w owocach – wspomagają pracę jelit.
Morwę białą warto jeść nie tylko z powodu jej cennych właściwości prozdrowotnych, ale także ze względu na słodkawy smak jako #alternatywadlasłodyczy. Morwa suszona to przekąska, która pasuje do wszelkich słodkich potraw, śniadań, sałatek. Doskonale komponuje się ze zbożowymi ciastkami, owsianką, jako składniki musli, koktajli czy samodzielnie. Dodatkowo jest niskokaloryczna w porównaniu do innych przekąsek np. orzechów. Garść suszonych owoców (ok. 30 gram) dostarcza naszemu organizmowi ok. 100 kalorii.
Polecam owoce morwy białej Bakad’or



#superfoods#zdrowaprzekąska#niskokalorycznaprzekąska#przekąska#bakador#prostyskład#nadiecieodchudzającej#zdroważywność#wiemcojem#zdrowo#morwa#morwabiała#suszonamorwabiała#owocemorwy#flawonoidy#polecajki#blog#zdrowowskaz