Plecy

Ostropest plamisty – właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne

Są takie rośliny, które znane są ludzkości od dawna, rosną jak chwasty, kryją w sobie bogactwo właściwości pro zdrowotnych, a mimo to nie są doceniane. Tak właśnie jest z ostropestem plamistym.
Nasiona ostropestu plamistego na dłoni

Kojarzymy go głównie za sprawą zawartej w jego liściach sylimaryny o właściwościach regenerujących wątrobę. Tymczasem to jego nasiona stanowią wyjątkowy bioaktywny surowiec zielarski, o wszechstronnym działaniu:

  • ochrona przewodu pokarmowego,
  • stymulacja wydzielania soków żołądkowych,
  • działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe,
  • hamujące postęp chorób neurodegeneracyjnych.

Nasiona ostropestu to:

  • źródło błonnika,
  • witamin (szczególnie E),
  • mikroelementów,
  • duża dawka kwasów tłuszczowych omega 6,
  • źródło kwasu oleinowego (bierze udział w procesie przemiany materii).

Jak widać zdecydowanie warto włączyć ziarna ostropestu do codziennej diety!

Jakie kulinarne zastosowanie ma ostropest?

Najbardziej rozpowszechniony jest olej z ostropestu plamistego. Jest lekko orzechowy, cierpkawy, używany na zimno jako dodatek do potraw.

Z powodzeniem można jednak stosować ziarna tej rośliny na surowo. Mają neutralny smak, więc dorzucić można je w zasadzie do wszystkiego: owsianki, sałatki, smoothie, pasty kanapkowej czy zupy. Świetnie się sprawdzą na domowym chlebie, zarówno w chlebie, jak i na jego skórce. Ziarna można chrupać samodzielnie jako przekąskę, jak ziarna słonecznika, dyni czy konopi.

Nasiona ostropestu plamistego można oczywiście spożywać w formie mielonej, choć polecam kupować je w całości i mielić tuż przed wykorzystaniem. Łupina jest najlepszą ochroną dla wszystkich cennych składników.

Choć roślina wspomaga nasz organizm, zbyt duże jej spożycie może wywołać skutki uboczne. Może wywołać niestrawność i dolegliwości układu trawiennego. Jeśli stosujemy go profilaktycznie, 2-3 łyżeczki dziennie w zupełności wystarczą.

Udostępnij:

Zostaw odpowiedź