Plecy

Pasta z kurkumy- cudo na infekcje

/5
IMG_2062

Znacie takie związki, w których jedno jest lepsze dzięki drugiemu? 🥰

Dokładnie tak jest w przypadku bohaterów głównych dzisiejszej publikacji 💛🖤

Zarówno kurkuma, jak i czarny pieprz mają składniki aktywne, które wykazują silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Sama kurkumina z kurkumy jest słabo wchłaniana, ale już w połączeniu z piperyną, zawartą w czarnym pieprzu, zwiększa swą wchłanialność nawet o 2000% i działa cuda na infekcje!

Obecnie istnieją dwie teorie wyjaśniające jak to działa. Po pierwsze, piperyna ułatwia przechodzenie kurkuminy przez ścianę jelit do krwiobiegu. Po drugie, może spowolnić rozkład kurkuminy przez wątrobę, zwiększając jej poziom we krwi. W rezultacie łączenie kurkuminy z piperyną zdecydowanie zwiększa jej korzyści zdrowotne.

Z czym to się je? 👩‍🔬 Przygotujcie pastę z kurkumy i pieprzu, która będzie bazą do “złotego mleka” lub herbatki na infekcje.

🤧

Przepis znajdziecie poniżej ⬇️

Składniki:

3 łyżki kurkumy ok. 20 g opakowanie
1/2 szklanki wody (ok. 130 ml)
3 szczypty mielonego, czarnego pieprzu

opcjonalnie: 3 szczypty suszonego imbiru

Wszystkie składniki gotować razem na małym ogniu, przez minimum 7-8 minut, cały czas mieszając. Pastę przechowywać w słoiczku w lodówce.
Moim dzieciom najlepiej smakuje w formie Cappuccino, bo pianka jest piękna, żółciutka. Wystarczy dodać łyżeczkę pasty, łyżeczkę miodu, zalać ciepłym, spienionym mlekiem.

Na zdrowie!

#zdrowowskaz #naturalnie #zdrowo #naprzeziębienie #nachorobę #nabólgardła #nainfekcje #kurkuma #kurkumina #pieprz #piperyna #kurkumazpieprzem #pastazkurkumy #złotemleko #odporność

Składniki

Sposób przygotowania

Udostępnij: