Plecy

Pesto ze szczawiu – genialne!

4.5/5
Szczaw do niedawna kojarzył mi się tylko ze zupą szczawiową, którą gotowała moja babcia. Niedawno nabrał zupełnie nowego oblicza….🤩
Domowe pesto ze szczawiu w słoiku

Wiele bym dziś dała, żeby móc podzielić się z Wami tym zapachem… Obłędny aromat, smak i kolor 🤯. Prawdziwa, letnia uczta dla zmysłów 🥰 W dużej mierze to oczywiście kwestia czosnku, oliwy i natki pietruszki, ale bez szczawiu nie byłoby dziś tematu, bo to on jest głównym bohaterem publikacji!

Sezon na szczaw trwa krótko i tak właśnie być powinno. Pomimo, że to prawdziwa bomba witaminowa, nie można go spożywać w dużej ilości. To symboliczne jajko w zupie nie wzięło się z niczego. Kwas szczawiowy zawarty w szczawiu wiąże wapń i czyni go nieprzyswajalnym dla organizmu. Dlatego wskazane jest dodanie do szczawiu mleka, śmietany lub jajka, aby wyrównać straty wapnia. Jak to ogólnie w życiu bywa umiar to podstawa zdrowia.

Jeśli znajdziecie więc listki szczawiu na ogrodzie lub jego pęczek na targu, pokuście się o domowe pesto z parmezanem, pistacjami, czosnkiem, natką pietruszki i oliwą. Wspaniałe nie tylko do makaronów – u mnie misa po miksowaniu wyczyszczona była przez dzieci i męża świeżym kawałkiem chleba 😋.

Domowe pesto ze szczawiu w słoiku
Domowe pesto ze szczawiu w słoiku
Domowe pesto ze szczawiu ze świeżym pieczywem

Składniki

  • 50 g Grana Padano lub Parmigiano Reggiano,
  • 60 – 80 g szczawiu, świeżego, bez łodyg,
  • 10 – 15 g natki pietruszki, świeżej (tylko liście),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 120 g oliwy z oliwek,
  • 30 g pistacji (można użyć orzeszków piniowych),
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego.

Sposób przygotowania

Parmezan zetrzeć lub zmiksować na najwyższych obrotach, a następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować na mniejszych obrotach do uzyskania preferowanej konsystencji. Jeśli lubicie gładką, to pistacje zmielcie wcześniej razem z parmezanem.

Przechowywać w lodówce ok. tygodnia. Pesto można też mrozić, choć u nas nie ma szans, żeby się przeterminowało 😅.

Udostępnij:

Zostaw odpowiedź