Plecy

Placuszki z cukinii z parmezanem

4.8/5
Jako warzywo bardzo wszechstronne kulinarnie, istnieje milion przepisów na jej przetworzenie. Dziś podzielę się z wami moim ostatnim odkryciem, które tradycyjnie już wyniknęło z modyfikacją przepisu z Thermomixa. Placuszki są chrupiące mimo, że niesmażone. Są cudowną przegryzką dla całej rodziny.
chrupiące placuszki z cukinii na pergaminie

Cukinia to neutralne w smaku, lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo o wielu wartościach odżywczych. Zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Te ostatnie są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, dlatego w celach zdrowotnych najlepiej jadać ją na surowo. I szczerze, tak właśnie lubię ją najbardziej, młodą i na surowo🥰.

Cukinia choć dostępna cały rok, warto ją jeść właśnie teraz – latem, gdy sezon na nią jest w pełni! Nawet jeśli nie pochodzą z uprawy ekologicznej czy własnego ogródka dostarczą samo zdrowie, bo ich olbrzymią zaletą jest to, że nie kumulują metali ciężkich ani azotanów.

Uwielbiam je za piękny, złoty kolor, cudowny zapach i super chrupkość! Poza tym pieczone w piekarniku są zdrowsze od tych smażonych w tłuszczu 😉.

Placuszki z cukinii podczas pieczenia
Placuszki z cukinii podczas pieczenia
Placuszki z cukinii z dipem czosnkowym

Składniki

  • 100 g tartego parmezanu lub innego sera dojrzewającego,
  • 20 g cebuli szalotki lub zwykłej cebuli,
  • 80 g pora, tylko białej części,
  • 250 g cukinii,
  • 20 g masła,
  • 120 g mąki z ciecierzycy (może być każda inna mąka),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego.

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier posmarować oliwą, odstawić.
  • Jeśli posiadamy parmezan w kawałku należy go rozdrobnić na drobne wiórki.
  • Cukinię umyć i utrzeć na drobnych oczkach. Ważną sprawą jest, aby odpowiednio odsączyć ją z nadmiaru płynu. Dlatego też, po przetarciu należy posypać ją solą i pozostawić na chwilę na sitku do odcieknięcia.
  • W międzyczasie cebulę i pora pokroić drobno i udusić na maśle.
  • Do miski wsypać mąkę, wlać jajka, jogurt, dodać sól, pieprz oraz lekko przestudzoną cebulkę z porem. Następnie dość intensywnie odcisnąć cukinię i dodać do reszty składników. Wymieszać.
  • Placuszki nakładać łyżką na blachę, zachowując odstęp ok 1 cm. Posypać intensywnie parmezanem. Piec około 15-20 minut.

W oryginalnym przepisie placuszki są podane z dipem bazyliowym, ale może to być też sos jogurtowy, czosnkowy, ziołowy lub tzatziki.

Placuszki z cukinii świeżo po upieczeniu
Dip czosnkowy
Placek z cukinii z sosem czosnkowym

Udostępnij:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zostaw odpowiedź