Zrównoważona dieta roślinna jest zdrowa i modna, ale dla większości mniej smaczna, odżywcza i kusząca jak mięsna. Na początku wege przygody skupiamy się na bilansowaniu składników pokarmowych, nie na radości jedzenia. Jak odczarować mit niesmacznego tofu? Niesytych posiłków? Brak wyrazistości w roślinnych daniach? Jak zdrowo przejść na dietę wegetariańską, aby nie tylko przynosiła korzyści zdrowotne, ale dawała doznania smakowe? Jak nadawać znanym składnikom nowej energii i kunsztu?
Podstawy kuchni wege są początkiem cyklu dla wszystkich osób zainteresowanych wprowadzaniem i rozwijaniem roślinnej diety. Podczas pierwszego warsztatu uczestnicy otrzymają wiedzę nt. zdrowego odżywiania się, roślinnych zamienników, komponowania potraw i smaków, suplementacji w diecie wege. Nauczą się tworzyć i podawać wykwintne dania z najprostszych komponentów.
INFORMACJE O WARSZTATACH:
- DATA: 4.11.2023
- GODZINA: 14:00
- CZAS TRWANIA: OK. 4H
- LOKALIZACJA: Studio Cokitchen Suchy Las k/ Poznania
- WIELKOŚC GRUPY: 8-12
- CENA: 210 PLN
W cenie: czterogodzinne warsztaty, naturalne produkty najwyższej jakości, napoje ciepłe i zimne (kawa, herbata, woda), fartuch na czas warsztatów oraz mnóstwo zdrowych pyszności!
Program:
1. Kremowe zupy kremy z polskich warzyw korzennych- jak przygotować, aby nie tracić cennych właściwości, jak dodać pożądanego twistu? Do stołu podano: marchew i białe warzywa.
2.Pożywne, bezglutenowe „kotlety” w duchu zero waste z kaszą jaglaną. Jak skomponować mięsny zamiennik, smacznie doprawić i ciekawie podać?
3. Dressingi, gomasio, oleje, oliwy- sałatka jako pełnowartościowy posiłek.
4. Odczarowane, błyskawiczne tofu pełne słodko- kwaśnego smaku.
Osoba prowadząca:
Magda Sikora
Roślinna Szefowa Kuchni z bogatym doświadczeniem gastronomicznym i niezwykłą intuicją kulinarną. Pasjonatka nie tylko kuchni, ale również sielankowego, organicznego życia na wsi. W życiu najbardziej ceni relacje ludzkie, czego świadectwem jest motto jej restauracji „ludzie są ważni – nie miejsca” . Gotuje z całego serducha, z dużą dawką luzu i poszanowania dla składników, aktywnie i dumnie promuje kuchnię roślinną w Poznaniu i okolicy.
WAŻNE INFORMACJE:
Warsztaty odbędą się przy minimalnej ilości 8 uczestników. Obowiązują wcześniejsze zapisy i wpłata.
Szczegóły i zapisy: info@zdrowowskaz.pl
Regulamin warsztatów dostępny: https://zdrowowskaz.pl/regulamin-warsztatow-zdrowowskaz/