Strona główna > Przepisy > Zupy > Zupa krem z topinamburu na mleku kokosowym z imbirem
Zupa krem z topinamburu na mleku kokosowym z imbirem
- zdrowowskaz
- 28 lutego, 2022
- Kategorie: Dania główne, Przepisy, Zupy
- Tagi: luty, przepis na topinambur, sezon, topinambur, zupa krem
Składniki
- 500 g topinamburu
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200- 300 ml wody
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- oliwa z oliwek
- orzeszki pinii lub jarmuż do dekoracji
Sposób przygotowania
Topinambur dokładnie umyć i jeśli mamy większe bulwy – obrać (mniejsze bulwy nie wymagają obierania). Wrzucić do gotującej się wody z odrobiną soli i gotować do miękkości (w zależności od wielkości bulw 10-15 minut). Wody powinno być na tyle mało, aby nie wylewać jej po ugotowaniu, bo stracimy wówczas cenne witaminy. Dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze ok. 5 min. W między czasie na patelni, na odrobinie podgrzanej oliwy, zeszklić cebulę, czosnek i imbir (mogą być w większych kawałkach, bo całość będzie blendowana na krem). Dodać do topinamburu i zblendować na maksymalnych obrotach do gładkiej konsystencji. Posolić do smaku. Do dekoracji możecie użyć równie słodkich, zdrowych orzeszków pinii lub również sezonowego jarmużu w formie chipsu.