Plecy

Zupa krem z topinamburu na mleku kokosowym z imbirem

5/5
Wielu osobom wydaje się, że zimą nie ma nic sezonowego, poza warzywami i owocami zebranymi i przetworzonymi latem. Na szczęście tak nie jest. Są warzywa, które są mrozoodporne, które zawierają wiele wartości odżywczych, a zbierane właśnie w okresie zimowym. Jednym z takich przykładów jest #topinambur. To taka bulwa łącząca w sobie ziemniaka i orzechy. Bogata w witaminy: A, B, C, błonnik oraz składniki mineralne, makro- i mikroelementy. Słodka, trochę mączysta, o bardzo dużym potencjale kulinarnym. Można go jeść na surowo, np. dodając do surówek, choć warto wiedzieć, że zawiera duże ilości inuliny i może u niektórych powodować wzdęcia. Można go piec w najróżniejszych formach np. jako chipsy, frytki lub w grubszych plastrach lub cząstkach np. do sałatki z orzechami i jabłkami. Topinambur lubi być również gotowany, idealny jest do puree lub zupy krem. Warto jednak pamiętać, że najwięcej cennych składników znajdziemy tuż pod skórką, więc najlepiej gotować bez obierania -po bardzo dokładnym oczyszczeniu- lub bardzo cienko obierać. Gotuje się go jak ziemniaki, ale trochę krócej. Jeśli chcemy jeść #sezonowo luty to ostatni moment na zbiór tej rośliny. Po kupieniu lub wykopaniu należy go przechowywać w lodówce lub innym, chłodnym miejscu, bo bulwy szybko stracą wilgoć i wiotczeją. Trochę już na odstraszenie zimy: przepis na cudowną, kremową zupę z topinamburu na mleku kokosowym, z dodatkiem rozgrzewającego imbiru . Gdy nie masz mleka kokosowego możesz śmiało zastąpić je bulionem warzywnym z odrobiną śmietanki lub mleka krowiego.
IMG_9234

Składniki

  • 500 g topinamburu
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200- 300 ml wody
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • orzeszki pinii lub jarmuż do dekoracji

Sposób przygotowania

Topinambur dokładnie umyć i jeśli mamy większe bulwy – obrać (mniejsze bulwy nie wymagają obierania). Wrzucić do gotującej się wody z odrobiną soli i gotować do miękkości (w zależności od wielkości bulw 10-15 minut). Wody powinno być na tyle mało, aby nie wylewać jej po ugotowaniu, bo stracimy wówczas cenne witaminy. Dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze ok. 5 min. W między czasie na patelni, na odrobinie podgrzanej oliwy, zeszklić cebulę, czosnek i imbir (mogą być w większych kawałkach, bo całość będzie blendowana na krem). Dodać do topinamburu i zblendować na maksymalnych obrotach do gładkiej konsystencji. Posolić do smaku. Do dekoracji możecie użyć równie słodkich, zdrowych orzeszków pinii  lub również sezonowego jarmużu w formie chipsu.

Udostępnij: