Sorgo jest piątym najczęściej uprawianym zbożem na świecie i stanowi podstawę diety mieszkańców Afryki. W Polsce jest bardzo mało znane, z pewnością rzadko używane. Tymczasem to doskonała alternatywa dla pszenicy i istne źródło zdrowia. Z ziarna uzyskuje się kaszę i mąkę. Pierwsze efekty testu kaszy widzicie na zdjęciach, mąkę mam dopiero w planach 📅.
Przepis na sałatkę z powyższego zdjęcia znajdziecie tutaj.
Od dziecka słyszę, że kasza jest zdrowa i to absolutna prawda! Nie inaczej jest w przypadku obłuszczonych ziaren sorgo, ich prozdrowotny wykaz można by wymieniać długo.
Co warto wiedzieć o sorgo?
Sorgo jest bezglutenowe, zawiera wysoką ilość błonnika i jest bardzo odżywcze.
W wersji ugotowanej na miękko możemy stosować jako typowy zamiennik kaszy i ryżu. W wersji prażonej uzyskujemy popcorn 🍿, w postaci al dente stanowi świetny dodatek do dań warzywnych czy sałatek. Kaszę sorgo można również dodawać do zup oraz wegetariańskich kotletów warzywnych, dla wzbogacenia je w białko.
Produkt jest słabo dostępny w sklepach stacjonarnych, zachęcam więc do zamówienia produktu online. Ten marki Bio Planet dostępny jest we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością, w całej Polsce.