Plecy

Superfood z łąki- pokrzywa zwyczajna

pokrzywa dziko rosnąca

Moje skojarzenia z tą rośliną podyktowane są wspomnieniami z dzieciństwa. Jedne z nich są zabawne- jak zawijanie gołąbków z błota, kamieni, pokrzyw i liści winogron, inne bardziej bolesne (bolesne dla mnie, a zabawne dla mojego brata 😜)- jak upadek w gąszcz kłującego, przydrożnego zielska po same pachy, aż po to nie przyjemne, które przynoszą mi na myśl smak surowego soku z młodej pokrzywy…🤢

Przez wiele lat nie udało mi się przełamać, że coś, co mnie tak dotkliwie pokłuło i z każdą wiosną było małą traumą kulinarną może być tak wartościowe. A jednak. Przekonałam się i jadam ją sezonowo, choć nadal nie w formie soku 😅.

ℙ𝕠𝕜𝕣𝕫𝕪𝕨𝕒 𝕡𝕠𝕤𝕡𝕠𝕝𝕚𝕥𝕒 𝕥𝕠 𝕛𝕖𝕕𝕟𝕒 𝕫 𝕟𝕒𝕛𝕔𝕖𝕟𝕟𝕚𝕖𝕛𝕤𝕫𝕪𝕔𝕙 𝕣𝕠𝕤́𝕝𝕚𝕟 𝕝𝕖𝕔𝕫𝕟𝕚𝕔𝕫𝕪𝕔𝕙.

Po co ją w ogóle jeść?

  • Działa krwiotwórczo dzięki kompilacji składników takich jak: żelazo, kwas foliowy, miedź i witamina K, a także sporej ilości chlorofilu, który zapobiega niedokrwistości.
  • Wspomaga leczenie anemii, gdyż nie tylko zawiera żelazo, ale również związki, które wspierają przyswajanie tego pierwiastka i jeszcze foliany, których niedobory mogą prowadzić do anemii.
  • Aktywizuje pracę trzustki oraz wpływa na produkcję żółci przez wątrobę. Ułatwia i reguluje trawienie, pobudza procesy przemiany materii.
  • Wykazuje właściwości moczopędne, mogące pomóc w leczeniu kamicy nerkowej i innych chorób układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie i powstawaniu obrzęków
  • Pomaga chorym na alergię, ze względu na zawartość pochodnych tyrozyny, która wykazuje działania przeciwhistaminowe
  • Reguluje poziom cholesterolu, poprzez fitosterole, które obniżają pochłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie, zwiększają jego wydalanie.
  • Wspiera odporność, posiada bowiem właściwości immunologiczne oraz immunomodulujące – czyli zwiększa lub zmniejsza aktywność komórek odpornościowych organizmu, pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała.
  • Działa anty-starzeniowo, ponieważ zawiera mnóstwo antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za degenerację organizmu
  • Oczyszcza organizm z chemii, z kwasu moczowego i wszelkich toksyn
  • Za sprawą kwasu mrówkowego i histaminy leczy reumatyzm i artretyzm
  • Leczy stany zapalne jelita grubego
  • Oczyszcza i wspiera regenerację wątroby

W skrócie superfoods o bardzo wszechstronnym zastosowaniu.

Jak i z czym to się je?

  1. Do celów leczniczych najlepiej zbierać listki i łodygi pokrzywy wczesną wiosną- przed kwitnieniem (kwiecień, maj)
  2. Najcenniejsze będą te zbierane na czystym terenie, z dala od ruchu samochodowego, rosnąc w cieniu lub półcieniu (będą najbardziej soczyste)
  3. Najlepiej zbierać pokrzywy niezbyt wyrośnięte, do 20 cm (tylko trzy górne piętra liści).
  4. Liście pokrzywy warto przelać gorącą wodą (nie wrzątkiem!) przed spożyciem, stają się bardziej soczyste i przestają parzyć
  5. Pokrzywę można spożywać na surowo (sok, koktajl, sałatka), na gorąco (np. w zupie lub przyrządzana tak jak szpinak), a także można ją mrozić i suszyć (nie suszymy na słońcu, bo traci swoje właściwości)
  6. Nie powinno spożywać naparów więcej jak 4 filiżanki dziennie (może wypłukiwać sole mineralne)
  7. Przeciwwskazaniem do jej spożycia są: niewydolność nerek, stosowanie leków na cukrzycę, nadciśnienie lub zmniejszające krzepliwości krwi, zabieg chirurgiczny (tydzień przed lub po)

Moja propozycja podania:

KOKTAJL Z POKRZYWY Z ANANASEM

Zetnij górne części młodej pokrzywy (około dwie garści), przelej je gorącą wodą. Wrzuć do blendera, Dodaj dwie szklanki wody, garść natki pietruszki i ok 350-400 g ananasa (może być mrożony). Jeśli ananas jest za mało słodki można dodać 1 banana. Smacznego!

Udostępnij: