Moje skojarzenia z tą rośliną podyktowane są wspomnieniami z dzieciństwa. Jedne z nich są zabawne- jak zawijanie gołąbków z błota, kamieni, pokrzyw i liści winogron, inne bardziej bolesne (bolesne dla mnie, a zabawne dla mojego brata 😜)- jak upadek w gąszcz kłującego, przydrożnego zielska po same pachy, aż po to nie przyjemne, które przynoszą mi na myśl smak surowego soku z młodej pokrzywy…🤢
Przez wiele lat nie udało mi się przełamać, że coś, co mnie tak dotkliwie pokłuło i z każdą wiosną było małą traumą kulinarną może być tak wartościowe. A jednak. Przekonałam się i jadam ją sezonowo, choć nadal nie w formie soku 😅.
ℙ𝕠𝕜𝕣𝕫𝕪𝕨𝕒 𝕡𝕠𝕤𝕡𝕠𝕝𝕚𝕥𝕒 𝕥𝕠 𝕛𝕖𝕕𝕟𝕒 𝕫 𝕟𝕒𝕛𝕔𝕖𝕟𝕟𝕚𝕖𝕛𝕤𝕫𝕪𝕔𝕙 𝕣𝕠𝕤́𝕝𝕚𝕟 𝕝𝕖𝕔𝕫𝕟𝕚𝕔𝕫𝕪𝕔𝕙.
Po co ją w ogóle jeść?
- Działa krwiotwórczo dzięki kompilacji składników takich jak: żelazo, kwas foliowy, miedź i witamina K, a także sporej ilości chlorofilu, który zapobiega niedokrwistości.
- Wspomaga leczenie anemii, gdyż nie tylko zawiera żelazo, ale również związki, które wspierają przyswajanie tego pierwiastka i jeszcze foliany, których niedobory mogą prowadzić do anemii.
- Aktywizuje pracę trzustki oraz wpływa na produkcję żółci przez wątrobę. Ułatwia i reguluje trawienie, pobudza procesy przemiany materii.
- Wykazuje właściwości moczopędne, mogące pomóc w leczeniu kamicy nerkowej i innych chorób układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie i powstawaniu obrzęków
- Pomaga chorym na alergię, ze względu na zawartość pochodnych tyrozyny, która wykazuje działania przeciwhistaminowe
- Reguluje poziom cholesterolu, poprzez fitosterole, które obniżają pochłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie, zwiększają jego wydalanie.
- Wspiera odporność, posiada bowiem właściwości immunologiczne oraz immunomodulujące – czyli zwiększa lub zmniejsza aktywność komórek odpornościowych organizmu, pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała.
- Działa anty-starzeniowo, ponieważ zawiera mnóstwo antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za degenerację organizmu
- Oczyszcza organizm z chemii, z kwasu moczowego i wszelkich toksyn
- Za sprawą kwasu mrówkowego i histaminy leczy reumatyzm i artretyzm
- Leczy stany zapalne jelita grubego
- Oczyszcza i wspiera regenerację wątroby
W skrócie superfoods o bardzo wszechstronnym zastosowaniu.
Jak i z czym to się je?
- Do celów leczniczych najlepiej zbierać listki i łodygi pokrzywy wczesną wiosną- przed kwitnieniem (kwiecień, maj)
- Najcenniejsze będą te zbierane na czystym terenie, z dala od ruchu samochodowego, rosnąc w cieniu lub półcieniu (będą najbardziej soczyste)
- Najlepiej zbierać pokrzywy niezbyt wyrośnięte, do 20 cm (tylko trzy górne piętra liści).
- Liście pokrzywy warto przelać gorącą wodą (nie wrzątkiem!) przed spożyciem, stają się bardziej soczyste i przestają parzyć
- Pokrzywę można spożywać na surowo (sok, koktajl, sałatka), na gorąco (np. w zupie lub przyrządzana tak jak szpinak), a także można ją mrozić i suszyć (nie suszymy na słońcu, bo traci swoje właściwości)
- Nie powinno spożywać naparów więcej jak 4 filiżanki dziennie (może wypłukiwać sole mineralne)
- Przeciwwskazaniem do jej spożycia są: niewydolność nerek, stosowanie leków na cukrzycę, nadciśnienie lub zmniejszające krzepliwości krwi, zabieg chirurgiczny (tydzień przed lub po)
Moja propozycja podania:
KOKTAJL Z POKRZYWY Z ANANASEM
Zetnij górne części młodej pokrzywy (około dwie garści), przelej je gorącą wodą. Wrzuć do blendera, Dodaj dwie szklanki wody, garść natki pietruszki i ok 350-400 g ananasa (może być mrożony). Jeśli ananas jest za mało słodki można dodać 1 banana. Smacznego!





