Strona główna > Przepisy > Szybki sernik dyniowy bez cukru
Szybki sernik dyniowy bez cukru
- zdrowowskaz
- 10 listopada, 2021
- Kategorie: Desery, Przepisy
- Tagi: bez cukru, dynia, hokkaido, sernik, sernik dyniowy
Składniki
Spód:
300 g dowolnych bez cukrowych kruchych ciastek (ja użyłam owsianych pełnoziarnistych Gullon)
70 g masła
Ciasto:
350 g pieczonej dyni (ja używam hokkaido ze skórką)
skórka starta z 1 pomarańczy
1 kg zmielonego twarogu
250 g mascarpone
150 g ksylitolu
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń wanilinowy
3 jajka
Sposób przygotowania
Ciasteczka zmiksować, połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć na spód tortownicy (średnica 24 cm) na papierze do pieczenia.
Dynię upiec w piekarniku (180 stopni C, ok 30 min; Hokkaido można ze skórką) lub ugotować w mikrofalówce (3 minuty, pokrojoną w kostkę, w minimalnej ilości wody, pod przykryciem). Dynię zmiksować do postaci puree (puree z dyni można mrozić, jeśli wyjdzie więcej jak potrzebne). Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy, twaróg, mascarpone i wymieszać na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować. Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół, bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut. Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.
Zdecydowanie polecam jeść na zimno!