Szybki sernik dyniowy bez cukru

4/5
Kremowy, jesienny sernik dyniowy bez cukru, z mascarpone i skórką pomarańczy, na spodzie z ciastek owsianych.
IMG_4464

Składniki

Spód:
300 g dowolnych bez cukrowych kruchych ciastek (ja użyłam owsianych pełnoziarnistych Gullon)
70 g masła

Ciasto:
350 g pieczonej dyni (ja używam hokkaido ze skórką)
skórka starta z 1 pomarańczy
1 kg zmielonego twarogu
250 g mascarpone
150 g ksylitolu
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń wanilinowy
3 jajka

Sposób przygotowania

Ciasteczka zmiksować, połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć na spód tortownicy (średnica 24 cm) na papierze do pieczenia.
Dynię upiec w piekarniku (180 stopni C, ok 30 min; Hokkaido można ze skórką) lub ugotować w mikrofalówce (3 minuty, pokrojoną w kostkę, w minimalnej ilości wody, pod przykryciem). Dynię zmiksować do postaci puree (puree z dyni można mrozić, jeśli wyjdzie więcej jak potrzebne). Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy, twaróg, mascarpone i wymieszać na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować. Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół, bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut. Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.

Zdecydowanie polecam jeść na zimno!

Udostępnij:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print