Strona główna > Przepisy > Szybkie warzywa curry z ryżem jaśminowym
Szybkie warzywa curry z ryżem jaśminowym
4.6/5
- Zdrowowskaz
- 24 lutego, 2022
- Kategorie: Dania główne, Przepisy
- Tagi: auchan, obiad, sezonowo, szybkie danie, wege
Propozycja na kolejny szybki, zdrowy obiad na bazie sezonowych warzyw, inspirowany Azją 🌏🥢.
Składniki
- brokuły różyczki (cały brokuł),
- kalafior różyczki (połowa kalafiora),
- 1 szt. marchewka pokrojona w plasterki,
- 2 szt. młode ziemniaki pokrojone w kostkę,
- 3/4 łyżeczki pasty curry (ja użyłam zielonej),
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 2 cm świeżego imbiru w plasterkach,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- ryż jaśminowy.
Sposób przygotowania
- Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie w woku, na oleju, podsmażyć ziemniaki i czosnek. Dodać warzywa i imbir. Stopniowo dolewać bulion warzywny. Dodawać pastę curry do smaku.
- Na koniec doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 min tak, aby warzywa były al dente. Na koniec dolać mleka kokosowego i jeszcze przez chwilę pogotować. Warzywa z sosem przełożyć do miseczki i podawać z wcześniej ugotowanym ryżem 😋.
- Jeśli jedzą z wami dzieciaczki dodajcie połowę porcji pasty curry i ewentualnie zetrzyjcie imbir na tarce, aby nie był tak wyczuwalny 😉. Zdrowy obiad z warzywami gotowy 😍.
Udostępnij:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print