Plecy

Szybkie warzywa curry z ryżem jaśminowym

4.6/5
Propozycja na kolejny szybki, zdrowy obiad na bazie sezonowych warzyw, inspirowany Azją 🌏🥢.
Szybki, zdrowy obiad na bazie sezonowych warzyw z ryżem jaśminowym
Szybki, zdrowy obiad na bazie sezonowych warzyw z ryżem jaśminowym
Szybki, zdrowy obiad na bazie sezonowych warzyw z ryżem jaśminowym
Zielona pasta curry w słoiczku użyta do przygotowania do zdrowego obiadu z warzywami

Składniki

  • brokuły różyczki (cały brokuł),
  • kalafior różyczki (połowa kalafiora),
  • 1 szt. marchewka pokrojona w plasterki,
  • 2 szt. młode ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 3/4 łyżeczki pasty curry (ja użyłam zielonej),
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 2 cm świeżego imbiru w plasterkach,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • ryż jaśminowy.

Sposób przygotowania

  • Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie w woku, na oleju, podsmażyć ziemniaki i czosnek. Dodać warzywa i imbir. Stopniowo dolewać bulion warzywny. Dodawać pastę curry do smaku.
  • Na koniec doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 min tak, aby warzywa były al dente. Na koniec dolać mleka kokosowego i jeszcze przez chwilę pogotować. Warzywa z sosem przełożyć do miseczki i podawać z wcześniej ugotowanym ryżem 😋.
  • Jeśli jedzą z wami dzieciaczki dodajcie połowę porcji pasty curry i ewentualnie zetrzyjcie imbir na tarce, aby nie był tak wyczuwalny 😉. Zdrowy obiad z warzywami gotowy 😍.

Udostępnij:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zostaw odpowiedź