Plecy

Tortilla española z ziemniakami i kurkami

4.2/5
Tortilla z ziemniakami znana jako tortilla española czy tortilla de patatas to nic innego jako omlet jajeczny z grubo pokrojonymi ziemniakami. Może być jedzony jako śniadanie, obiad, kolację.
IMG_8286

Sukcesem tej potrawy (oprócz oczywiście dobrych jakościowo składników) jest patelnia o nieprzywierającej powłoce (ceramiczna lub teflonowa). Tradycyjnie w przepisach hiszpańskich ziemniaki surowe podsmaża się wcześniej w głębokim tłuszczu. Aby przepis był lżejszy, zdecydowałam się podgotować ziemniaki, zamiast je smażyć.

Podgotowane plasterki ziemniaków z kurkami na patelni
Ziemniaki, kurki i masa jajeczna na patelni
Tortilla española z ziemniakami i kurkami posypana świeżym szczypiorkiem

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków,
  • 200 g kurek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 średnich lub dużych jajek ekologicznych,
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek,
  • cebulka dymka.

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki myjemy i obieramy (tylko jeśli używamy starych ziemniaków z twarda skórką, młode używamy ze skórką). Krótko je podgotowujemy w osolonej wodzie (10-15 minut). Ziemniaki powinny być tylko lekko podgotowane, nie rozgotowane! Ugotowane ziemniaki odcedzamy, studzimy i kroimy w grube plastry.
  • W międzyczasie myjemy kurki. Zanurzam je w zimnej wodzie z solą na kilka minut, aby nieczystości i piasek osiadły na dnie, a grzybki nie zdążyły napić się wody (tracą wówczas smak). Większe kurki warto pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy kurki przez około 6 minut, potrząsając patelnią od czasu do czasu. Około 2 minut przed końcem smażenia dodajemy czosnek. Usmażone grzyby przekładamy do innego naczynia i odstawiamy na bok.
  • Na tej samej patelni krótko podsmażamy na dużej mocy plastry ziemniaków do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie wbijamy jajka do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Im lepiej napowietrzymy masę jajeczną, tym bardziej puszysta będzie tortilla.
  • Do usmażonych ziemniaków dodajemy wcześniej przygotowane kurki z czosnkiem. Delikatnie mieszamy i zalewamy równomiernie masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu, potrząsając patelnią od czasu do czasu. Kiedy spód się zarumieni, a całość masy lekko zetnie, przykrywamy patelnię dużym, płaskim talerzem. Bardzo sprawnym ruchem przewracamy patelnię do góry dnem. W ten sposób tortilla znajdzie się na talerzu, upieczoną stroną do góry. Delikatnie zsuwamy tortille na patelnię i podsmażamy drugą stronę przez około 2 minuty.

Upieczoną tortillę zsuwamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i cebulką dymką. W formie obiadowej świetnie się sprawdzi z miksem zielonych sałat i pomidorkami koktajlowymi.

Udostępnij:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zostaw odpowiedź