Sukcesem tej potrawy (oprócz oczywiście dobrych jakościowo składników) jest patelnia o nieprzywierającej powłoce (ceramiczna lub teflonowa). Tradycyjnie w przepisach hiszpańskich ziemniaki surowe podsmaża się wcześniej w głębokim tłuszczu. Aby przepis był lżejszy, zdecydowałam się podgotować ziemniaki, zamiast je smażyć.
Strona główna > Przepisy > Tortilla española z ziemniakami i kurkami
Tortilla española z ziemniakami i kurkami
4.2/5
- zdrowowskaz
- 30 sierpnia, 2022
- Kategorie: Dania główne, Przepisy
- Tagi: kolacja, obiad, sezonowo, śniadanie, szybkie danie
Tortilla z ziemniakami znana jako tortilla española czy tortilla de patatas to nic innego jako omlet jajeczny z grubo pokrojonymi ziemniakami. Może być jedzony jako śniadanie, obiad, kolację.
Składniki
- 5 średnich ziemniaków,
- 200 g kurek,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 średnich lub dużych jajek ekologicznych,
- masło do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- szczypiorek,
- cebulka dymka.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki myjemy i obieramy (tylko jeśli używamy starych ziemniaków z twarda skórką, młode używamy ze skórką). Krótko je podgotowujemy w osolonej wodzie (10-15 minut). Ziemniaki powinny być tylko lekko podgotowane, nie rozgotowane! Ugotowane ziemniaki odcedzamy, studzimy i kroimy w grube plastry.
- W międzyczasie myjemy kurki. Zanurzam je w zimnej wodzie z solą na kilka minut, aby nieczystości i piasek osiadły na dnie, a grzybki nie zdążyły napić się wody (tracą wówczas smak). Większe kurki warto pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy kurki przez około 6 minut, potrząsając patelnią od czasu do czasu. Około 2 minut przed końcem smażenia dodajemy czosnek. Usmażone grzyby przekładamy do innego naczynia i odstawiamy na bok.
- Na tej samej patelni krótko podsmażamy na dużej mocy plastry ziemniaków do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie wbijamy jajka do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Im lepiej napowietrzymy masę jajeczną, tym bardziej puszysta będzie tortilla.
- Do usmażonych ziemniaków dodajemy wcześniej przygotowane kurki z czosnkiem. Delikatnie mieszamy i zalewamy równomiernie masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu, potrząsając patelnią od czasu do czasu. Kiedy spód się zarumieni, a całość masy lekko zetnie, przykrywamy patelnię dużym, płaskim talerzem. Bardzo sprawnym ruchem przewracamy patelnię do góry dnem. W ten sposób tortilla znajdzie się na talerzu, upieczoną stroną do góry. Delikatnie zsuwamy tortille na patelnię i podsmażamy drugą stronę przez około 2 minuty.
Upieczoną tortillę zsuwamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i cebulką dymką. W formie obiadowej świetnie się sprawdzi z miksem zielonych sałat i pomidorkami koktajlowymi.