Nie ma nic piękniejszego na jesienną słotę jak pachnące, ciepłe, domowe ciasto. O niebo zdrowsze od kupnej alternatywy, nie wspominając już o walorach smakowych. Kilka świeczek, czarka herbaty i ciastko, które wprawi cię w wyjątkowo dobry nastrój – bez względu na pogodę za oknem.
Ciasto półfrancuskie to idealne rozwiązanie dla miłośników warstwowych ciast, którzy niekoniecznie wgłębiają się arkany cukiernictwa i dysponują czasem na przygotowanie tradycyjnego ciasta francuskiego w zaciszu własnej kuchni.
Czym się różni ciasto francuskie od półfrancuskiego? Jak przygotować półfrancuską bazę? Jaka jest technika przygotowania tego ciasta?
INFORMACJE O WARSZTATACH:
- DATA: 14.10.2023
- GODZINA: 15:00
- CZAS TRWANIA: OK. 4H
- LOKALIZACJA: Studio Cokitchen Suchy Las k/ Poznania
- WIELKOŚC GRUPY: 8-12
- CENA: 259 PLN
W cenie: czterogodzinne warsztaty, naturalne produkty najwyższej jakości, napoje ciepłe i zimne (kawa, herbata, woda), fartuch na czas warsztatów oraz dyplom.
PROGRAM WARSZTATÓW:
Podczas warsztatów poznamy sekret ciasta półfrancuskiego i prawidłowej laminacji, nauczymy się robić croissanty i wykorzystywać przygotowane ciasto do innych wypieków. Poza croissantami przygotujemy: pain au chocolat, brioszki kardamonowe, danishe i spandauery. Będziemy wałkować, rozmawiać i oblizywać palce. A wszystkie wypieki będziecie mogli zabrać do domu.
PROWADZĄCY: Piotr Lasik
Prawnik, ale od pism procesowych woli zdecydowanie masło, gluten, kawę i wina naturalne. Na co dzień wypieka pyszności w swojej kawiarni „bardzo” w Poznaniu. Szlify zdobywał na kursach i stażach między innymi w ukochanej Kopenhadze, ale przede wszystkim w zaciszu swojej pracowni. Wiecznie głodny gaduła i fan domowych wypieków.
WAŻNE INFORMACJE:
Warsztaty odbędą się przy minimalnej ilości 8 uczestników. Obowiązują wcześniejsze zapisy i wpłata.
Szczegóły i zapisy: info@zdrowowskaz.pl
Regulamin warsztatów dostępny: https://zdrowowskaz.pl/regulamin-warsztatow-zdrowowskaz/