Sushi to jedna z najzdrowszych potraw na świecie. Dla Japończyków to podstawa codziennej diety, dla Europejczyków raczej okazjonalny, wyrafinowany specjał. Danie piękne i proste, choć jego przygotowanie wymaga nie lada wiedzy, umiejętności i precyzji.
𝗖𝗵𝗰𝗲𝘀𝘇 𝗽𝗼𝘇𝗻𝗮𝗰́ 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗯𝗹𝗶𝘇̇𝗲𝗷 𝗝𝗲𝗴𝗼 𝗽𝗼𝗰𝗵𝗼𝗱𝘇𝗲𝗻𝗶𝗲, 𝗳𝗶𝗹𝗼𝘇𝗼𝗳𝗶𝗲̨, 𝗲𝘁𝘆𝗸𝗶𝗲𝘁𝗲̨ 𝗷𝗲𝗱𝘇𝗲𝗻𝗶𝗮, 𝘀𝗽𝗼𝘀𝗼𝗯𝘆 𝗽𝗿𝘇𝘆𝗿𝘇𝗮̨𝗱𝘇𝗮𝗻𝗶𝗮…
Jak prawidłowo ugotować ryż? Jak go zakwasić? Czym jest nori i co trzeba o nim wiedzieć? Czy można używać mrożonej ryby? Jak kroić plastry do sashimi? Jak zwijać rolkę? Kiedy i po co je się plastry imbiru? Czym jest tamagoyaki? Jakie faux pas nieświadomie popełniamy w sushi barach?
Podczas warsztatów sushi master przedstawi tajniki japońskich rytuałów kulinarnych. Kurs obejmuje wiedzę teoretyczną, m.in. rys historyczny wielowiekowej tradycji przygotowywania sushi, fachowe słownictwo, etykietę jedzenia sushi, a także szeroko rozwiniętą część praktyczną.
INFORMACJE O WARSZTATACH:
- DATA: 7.10.2023
- GODZINA: 16:00
- CZAS TRWANIA: OK. 4H
- LOKALIZACJA: Studio Cokitchen Suchy Las k/ Poznania
- WIELKOŚC GRUPY: 8-12
- CENA: 279 PLN
W cenie: czterogodzinne warsztaty, naturalne produkty najwyższej jakości, napoje ciepłe i zimne (kawa, herbata, woda), lampka wina, fartuch na czas warsztatów oraz dyplom.
PROGRAM WARSZTATÓW:
Zaprezentowane zostaną różnorodne techniki przyrządzenia sushi, przedstawione i omówione zostaną charakterystyczne składniki. Do samodzielnego przygotowania będą cztery rodzaje sushi – łącznie 20 kawałków na osobę, z wykorzystaniem takich ryb i owoców morza jak: łosoś, tuńczyk, dorada królewska, węgorz, łosoś grawlax oraz krewetka.
Warsztaty zwieńczone zostaną wspólnym posiłkiem przy czarce zielonej herbaty oraz dyplomem ukończenia kursu.
PROWADZĄCY: Piotr Cieślak
Wieloletni pasjonata kuchni japońskiej, finalista Mistrzostw Polski w Sushi. Swoją wiedzę z zakresu sushi zdobywał w wielu sushi-barach w Polsce i za granicą. Może się poszczycić akredytacją rządu japońskiego potwierdzoną certyfikatem WWSI oraz japońskim certyfikatem KURO obi trzeciego stopnia. Właściciel restauracji Dokku Sushi Bar w Kiekrzu, pod Poznaniem.
WAŻNE INFORMACJE:
Warsztaty odbędą się przy minimalnej ilości 8 uczestników. Obowiązują wcześniejsze zapisy i wpłata.
Szczegóły i zapisy: info@zdrowowskaz.pl
Regulamin warsztatów dostępny: https://zdrowowskaz.pl/regulamin-warsztatow-zdrowowskaz/