Plecy

Warsztaty sushi

Chcesz sprawić bliskiej osobie prezent? Kup voucher na warsztaty!

Opis

Sushi to jedna z najzdrowszych potraw na świecie. Dla Japończyków to podstawa codziennej diety, dla Europejczyków raczej okazjonalny, wyrafinowany specjał. Danie piękne i proste, choć jego przygotowanie wymaga nie lada wiedzy, umiejętności i precyzji.
𝗖𝗵𝗰𝗲𝘀𝘇 𝗽𝗼𝘇𝗻𝗮𝗰́ 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗯𝗹𝗶𝘇̇𝗲𝗷❓ 𝗝𝗲𝗴𝗼 𝗽𝗼𝗰𝗵𝗼𝗱𝘇𝗲𝗻𝗶𝗲, 𝗳𝗶𝗹𝗼𝘇𝗼𝗳𝗶𝗲̨, 𝗲𝘁𝘆𝗸𝗶𝗲𝘁𝗲̨ 𝗷𝗲𝗱𝘇𝗲𝗻𝗶𝗮, 𝘀𝗽𝗼𝘀𝗼𝗯𝘆 𝗽𝗿𝘇𝘆𝗿𝘇𝗮̨𝗱𝘇𝗮𝗻𝗶𝗮…
Jak prawidłowo ugotować ryż? Jak go zakwasić? Czym jest nori i co trzeba o nim wiedzieć? Czy można używać mrożonej ryby? Jak kroić plastry do sashimi? Jak zwijać rolkę? Kiedy i po co je się plastry imbiru? Czym jest tamagoyaki? Jakie faux pas nieświadomie popełniamy w sushi barach?
Podczas warsztatów sushi master przedstawi tajniki japońskich rytuałów kulinarnych. Kurs obejmuje wiedzę teoretyczną, m.in. rys historyczny wielowiekowej tradycji przygotowywania sushi, fachowe słownictwo, etykietę jedzenia sushi, a także szeroko rozwiniętą część praktyczną.

Program warsztatów

Zaprezentowane zostaną różnorodne techniki przyrządzenia sushi, przedstawione i omówione zostaną charakterystyczne składniki.
Do samodzielnego przygotowania będą cztery rodzaje sushi – łącznie 20 kawałków na osobę, z wykorzystaniem takich ryb i owoców morza jak: łosoś, tuńczyk, dorada królewska, węgorz, łosoś grawlax oraz krewetka.
Warsztaty zwieńczone zostaną wspólnym posiłkiem przy czarce zielonej herbaty oraz dyplomem ukończenia kursu.

O prowadzącym

Warsztaty poprowadzi Piotr Cieślak- wieloletni pasjonata kuchni japońskiej, finalista Mistrzostw Polski w Sushi. Swoją wiedzę z zakresu sushi zdobywał w wielu sushi-barach w Polsce i za granicą. Może się poszczycić akredytacją rządu japońskiego potwierdzoną certyfikatem WWSI oraz japońskim certyfikatem KURO obi trzeciego stopnia. Właściciel restauracji Dokku Sushi Bar w Kiekrzu, pod Poznaniem.

Ważne informacje

W cenie: czterogodzinne warsztaty z certyfikowanym sushi masterem, bogate menu oparte na wysokiej jakości rybach i owocach morza, napoje ciepłe, woda, wino, dyplom ukończenia warsztatów.
Warsztaty odbędą się przy minimalnej ilości 8 uczestników. Obowiązują wcześniejsze zapisy. Maksymalna ilość uczestników 12 osób.
Szczegóły i zapisy: info@zdrowowskaz.pl lub przez messenger

Nie czekaj! Liczba miejsc ograniczona.

Sprawdź także inne nadchodzące warsztaty

Podstawy kuchni wege

Jak zdrowo przejść na dietę bezmięsną, fachowo komponować i...

Sushi 7.10.2023

Sushi to jedna z najzdrowszych potraw na świecie. Dla...

Ciasto półfrancuskie 14.10.2023

Nie ma nic piękniejszego na jesienną słotę jak pachnące,...

WEGE Ramen

Klasyczny ramen kojarzy nam się z esencjonalnym, mięsnym wywarem...

Rodzinne warsztaty MAKARON I FARSZ

A może by tak pogotować rodzinnie? 🫶👨‍👩‍👧‍👦 Po raz pierwszy...

Warsztaty z wołowiny 20.05.2023

Jaki kawałek mięsa będzie odpowiedni na burgera, a który...

Warsztaty sushi

To nie tylko kręcenie rolek i tajniki perfekcyjnego ryżu....