Warsztaty z ryb i owoców morza 16.07.2022
Czy każdą rybę można jeść na surowo? Czy wszystkie ryby należy oczyszczać z łusek? Jak rozpoznać te świeże? Jakie są rodzaje krewetek i którą użyć do czego? Czym jest trym? Jak czyścić krewetki?
Czy każdą rybę filetuje się tak samo? Jak wykorzystać odpady po filetowaniu? Jak długo gotować ośmiornicę? Czym przyprawiać owoce morza? Jaka jest tajemnica chrupiącego fish & chips? Co jest podstawą przygotowania Ceviche?
Dania rybne i potrawy z owoców morza wciąż rzadko pojawiają się na naszych stołach. Przede wszystkim dlatego, że nie wiemy, jak się z nimi obchodzić. Są to produkty drogie i trudne dostępne, więc nie ryzykujemy ich zmarnowania. Warsztaty z ryb i owoców morza mają nauczyć cię jak kupować, oczyszczać i przygotowywać dania z ryb i owoców morza tak, aby były bezpieczne w spożyciu, zdrowe i zawsze udane. Ponadto podczas warsztatów poznasz przepisy zero waste, które pozwolą Ci maksymalnie wykorzystać potencjał każdego produktu.
Warsztaty poprowadzi Rafał Soroczyński – wybitny kucharz i edukator kulinarny. Przez wiele lat pełnił funkcję Szefa Kuchni w znanym poznańskim hotelu NH. Obecnie z dużym entuzjazmem w roli doradcy kulinarnego dzieli się wiedzą i pasją z kucharzami z całej Polski. Prywatnie zapalony wędkarz, miłośnik zabytkowych samochodów i fan dobrego whisky.
Program warsztatów:
- Ceviche,
- Krewetki smażone,
- Fish&Chips/tłuczony groszek/ sałata z rzodkiewki/sos tatarski,
- Ośmiornica gotowana/boczniak/ pieczony pomidor/wakame/majonez chili,
- Ryba pieczona/kukskus perłowy/warzywa teriyaki/dip wasabi.
Data: 16.07.2022 (sobota)
Czas: 16:00-20:00
Czas trwania: ok. 4h
Lokalizacja: Suchy Las k/ Poznania
Cena: 240 PLN/os
Ilość miejsc ograniczona. Obowiązuje kolejność zapisów.
Zapisy na: info@zdrowowskaz.pl