Warsztaty z sushi 28.12.2022

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Chcesz sprawić bliskiej osobie prezent? Kup voucher na warsztaty!

Opis

Sushi to jedna z najzdrowszych potraw na świecie. Dla Japończyków to podstawa codziennej diety, dla Europejczyków raczej okazjonalny, wyrafinowany specjał. Danie piękne i proste, choć jego przygotowanie wymaga nie lada wiedzy, umiejętności i precyzji.

Chcesz poznać sushi bliżej? Jego pochodzenie, filozofię, etykietę jedzenia, sposoby przyrządzania.

Jak prawidłowo ugotować ryż? Jak go zakwasić? Czym jest nori i co trzeba o nim wiedzieć? Czy można używać mrożonej ryby? Jak kroić plastry do sashimi? Jak zwijać rolkę? Kiedy i po co je się plastry imbiru? Czym jest tamagoyaki? Jakie faux pas nieświadomie popełniamy w sushi barach?

Program warsztatów

Podczas warsztatów sushi master przedstawi tajniki japońskich rytuałów kulinarnych. Kurs obejmuje wiedzę teoretyczną, m.in. rys historyczny wielowiekowej tradycji przygotowywania sushi, fachowe słownictwo, etykietę jedzenia sushi, a także szeroko rozwiniętą część praktyczną. Zaprezentowane zostaną różnorodne techniki przyrządzenia sushi, przedstawione i omówione zostaną charakterystyczne składniki. Do samodzielnego przygotowania będą cztery rodzaje sushi – łącznie 20 kawałków na osobę, z wykorzystaniem takich ryb i owoców morza jak: łosoś, tuńczyk, dorada królewska, węgorz, łosoś grawlax oraz krewetka.

Warsztaty zwieńczone zostaną wspólnym posiłkiem przy czarce zielonej herbaty oraz dyplomem ukończenia kursu.

O prowadzącym

Wieloletni pasjonata kuchni japońskiej, finalista Mistrzostw Polski w Sushi. Swoją wiedzę z zakresu sushi zdobywał w wielu sushi-barach w Polsce i za granicą. Może się poszczycić akredytacją rządu japońskiego potwierdzoną certyfikatem WWSI oraz japońskim certyfikatem KURO obi trzeciego stopnia. Właściciel restauracji Dokku Sushi Bar w Kiekrzu, pod Poznaniem.

Ważne informacje

W cenie: cztero-godzinne warsztaty z certyfikowanym sushi masterem, bogate menu oparte na wysokiej jakości rybach i owocach morza, napoje ciepłe, woda, lampka wina, dyplom ukończenia warsztatów, pamiątkowe zdjęcia.

Nie czekaj! Liczba miejsc ograniczona.

Sprawdź także inne nadchodzące warsztaty

Warsztaty z sushi 28.12.2022

Chcesz poznać sushi bliżej? Jego pochodzenie, filozofię, etykietę jedzenia,...

“Korki z wina” -warsztaty winiarskie 16.12.2022

Spraw sobie przedświąteczny prezent i spędź przyjemny wieczór z...

Warsztaty oddechowe ŚWIADOMY ODDECH 21.01.2023

Oddech, choć czynność prozaiczna, odgrywa kluczową rolę dla naszego...

Warsztaty z lukrowania pierników dla dzieci 26.11.2022

Lukrowanie pierników to ulubiona czynność dzieci w świątecznych przygotowaniach....