Plecy

Wiosenna sałatka z sorgo, szparagami i rzodkiewką

4.5/5
Spróbujcie tej cudownej wiosennej sałatki z sorgo 😋🥗. Poniżej przepis na 4 porcje.
IMG_9375

Sorgo jest piątym najczęściej uprawianym zbożem na świecie i stanowi podstawę diety mieszkańców Afryki. W Polsce jest bardzo mało znane, z pewnością rzadko używane. Tymczasem to doskonała alternatywa dla pszenicy i istne źródło zdrowia. Z ziarna uzyskuje się kaszę i mąkę. Pierwsze efekty testu kaszy widzicie na zdjęciach, a mąkę mam dopiero w planach 📅. Więcej o zdrowotnych właściwościach sorgo dowiecie się z tego wpisu.

Wiosenna sałatka z sorgo
Sorgo z firmy Bio Planet
Nasiona sorgo

Składniki

  • 200 g sorgo,
  • 2200 g wody,
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego,
  • 250 g zielonych szparagów,
  • 150 g groszku cukrowego (ja użyłam fasolki edamame – jemy bez strączków!),
  • 150 g ogórka,
  • 100 g rzodkiewki,
  • 10 g natki pietruszki,
  • 10 g świeżego koperku,
  • 70 g selera naciowego,
  • 40 g czerwonej cebuli,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz czarny.

Sposób przygotowania

  • Sorgo odstawić do namoczenia na 8-12h. Po tym czasie przecedzić i gotować do formy al dente w wodzie z bulionem zgodnie z instrukcją na opakowaniu (na parze 30 min).
  • Szparagi i groszek ugotować na parze (ok. 7 minut). W międzyczasie pokroić cebulę w piórka, ogórka i seler naciowy w kostkę, rzodkiewkę w plasterki i ugotowane szparagi zgodnie z preferencjami.
  • Na koniec posiekać zioła. Sorgo po ugotowaniu połączyć z wszystkimi składnikami i doprawić.

Udostępnij:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Zostaw odpowiedź