Sorgo jest piątym najczęściej uprawianym zbożem na świecie i stanowi podstawę diety mieszkańców Afryki. W Polsce jest bardzo mało znane, z pewnością rzadko używane. Tymczasem to doskonała alternatywa dla pszenicy i istne źródło zdrowia. Z ziarna uzyskuje się kaszę i mąkę. Pierwsze efekty testu kaszy widzicie na zdjęciach, a mąkę mam dopiero w planach 📅. Więcej o zdrowotnych właściwościach sorgo dowiecie się z tego wpisu.
Strona główna > Przepisy > Wiosenna sałatka z sorgo, szparagami i rzodkiewką
Wiosenna sałatka z sorgo, szparagami i rzodkiewką
4.5/5
- Zdrowowskaz
- 24 lutego, 2022
- Kategorie: Przepisy, Sałatki
- Tagi: bez glutenu, błonnik, lunch, obiad, sałatka, zdrowe zamienniki
Spróbujcie tej cudownej wiosennej sałatki z sorgo 😋🥗. Poniżej przepis na 4 porcje.




Składniki
- 200 g sorgo,
- 2200 g wody,
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego,
- 250 g zielonych szparagów,
- 150 g groszku cukrowego (ja użyłam fasolki edamame – jemy bez strączków!),
- 150 g ogórka,
- 100 g rzodkiewki,
- 10 g natki pietruszki,
- 10 g świeżego koperku,
- 70 g selera naciowego,
- 40 g czerwonej cebuli,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz czarny.
Sposób przygotowania
- Sorgo odstawić do namoczenia na 8-12h. Po tym czasie przecedzić i gotować do formy al dente w wodzie z bulionem zgodnie z instrukcją na opakowaniu (na parze 30 min).
- Szparagi i groszek ugotować na parze (ok. 7 minut). W międzyczasie pokroić cebulę w piórka, ogórka i seler naciowy w kostkę, rzodkiewkę w plasterki i ugotowane szparagi zgodnie z preferencjami.
- Na koniec posiekać zioła. Sorgo po ugotowaniu połączyć z wszystkimi składnikami i doprawić.