Czasem człowiek musi sięgnąć po Wikipedię, by zrozumieć co się wydarzyło z produktem przyniesionym do domu . Gdy chwyciłam opakowanie w sklepie wiedziałam, że jest z kategorii tych zdrowszych, bo to przecież proso, w dodatku ekologiczne, o czystym składzie. Ale co znaczy, że jest ekstrudowane?
Proces ten polega na poddaniu surowca działaniu temperatury i wysokiego ciśnienia w specjalnej prasie, zwanej ekstruderem. Na skutek tego zachodzą w ziarnach zmiany biochemiczne, których efektem jest lepsza strawność składników pokarmowych, i chyba to, co najważniejsze w przypadku chrupek – zmiana objętości ziarna .
Proso jest wybitnie prozdrowotne:
- wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
- przeciwutleniaczy,
- błonnika pokarmowego,
- jedno z najlepszych, naturalnych źródeł wapnia,
- witaminy D i K,
- witamin z grupy B.
Ponadto jest bezglutenowe, lekkostrawne i odkwasza organizm.
Jak dla mnie świetna alternatywa do chrupek, chipsów czy innych „chrupaków”, gdy musimy wieczorem coś przegryźć do serialu . Proso ekstrudowane znajdziecie w Lidl Polska.