Gdy nachodzi Cię ochota na fast food 🍟🍤– danie bardziej kaloryczne, smażone w głębokim tłuszczu, nie odmawiaj go sobie, ale zrób go samodzielnie. W warunkach domowych masz wpływ na produkt, tłuszcz, w którym smażysz oraz dodatki.
Jako olbrzymia fanka jedzenia sezonowego polecam wam fasolkę szparagową w tempurze z domowym majonezem z limonką, chili i kolendrą 😋. Tempura to danie smażone w głębokim tłuszczu. Nie należy więc do najzdrowszych i lekkostrawnych, jednak możemy wybierać wysokiej jakości warzywa czy owoce morza i przygotować ją w całości samodzielnie. Od czasu do czasu nie zaszkodzi 😁.
Aby uzyskać prawidłowy efekt, panierka musi być świeżo przygotowana i bardzo zimna. Niska temperatura i krótki czas kontaktu z wodą uniemożliwia aktywację glutenu i zapobiega gumowatej teksturze. Można również dodać odrobinę skrobi kukurydzianej dla większej chrupkości. Grudki w tym przypadku są nawet wskazane 🙃.