Plecy

Zdrowy fast food – fasolka szparagowa w tempurze

4.6/5
W prosty sposób zrobisz domowy zdrowy fast food🍔.
Fasolka szparagowa w tempurze z domowym majonezem z limonką, chili i kolendrą na talerzu

Gdy nachodzi Cię ochota na fast food 🍟🍤– danie bardziej kaloryczne, smażone w głębokim tłuszczu, nie odmawiaj go sobie, ale zrób go samodzielnie. W warunkach domowych masz wpływ na produkt, tłuszcz, w którym smażysz oraz dodatki.

Jako olbrzymia fanka jedzenia sezonowego polecam wam fasolkę szparagową w tempurze z domowym majonezem z limonką, chili i kolendrą 😋. Tempura to danie smażone w głębokim tłuszczu. Nie należy więc do najzdrowszych i lekkostrawnych, jednak możemy wybierać wysokiej jakości warzywa czy owoce morza i przygotować ją w całości samodzielnie. Od czasu do czasu nie zaszkodzi 😁.

Aby uzyskać prawidłowy efekt, panierka musi być świeżo przygotowana i bardzo zimna. Niska temperatura i krótki czas kontaktu z wodą uniemożliwia aktywację glutenu i zapobiega gumowatej teksturze. Można również dodać odrobinę skrobi kukurydzianej dla większej chrupkości. Grudki w tym przypadku są nawet wskazane 🙃.

Fasolka szparagowa w tempurze z domowym majonezem z limonką, chili i kolendrą na talerzu
Fasolka szparagowa w tempurze z domowym majonezem z limonką, chili i kolendrą na talerzu
Fasolka szparagowa w tempurze z domowym majonezem z limonką, chili i kolendrą na talerzu

Składniki

  • 200g fasolki,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 szklanki lodowatej wody,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • większa szczypta soli.

Sposób przygotowania

  • Umyć fasolkę, włożyć do miski i zalać wrzącą wodą – dzięki temu łyka łatwiej odejdą od strąków. Po kilkunastu sekundach wylać wodę, poczekać aż fasolka ostygnie i usunąć włókniste brzegi.
  • W między czasie rozgrzać dużą ilość tłuszczu tak, aby fasolkę w całości móc zanurzyć (gdy tłuszczu będzie za mało tempura napije się tłuszczu, zamiast zamknąć pory).
  • Następnie energicznie zmieszać składniki na tempurę i od razu zanurzać w niej fasolkę i ostrożnie przekładać do gorącego tłuszczu. Smażyć kilka minut, do zarumienienia.

Udostępnij:

Zostaw odpowiedź