Strona główna > Warsztaty > Warsztaty WEGE- szybkie obiady roślinne
Warsztaty WEGE- szybkie obiady roślinne
- Termin: 03 marca 2023
- Godzina: 17:00
- Czas trwania: 3 h
- Prowadzący: Alicja Szepietowska
- Lokalizacja: Cokitchen ul. Bogusławskiego 8, Suchy Las k/ Poznania
- Grupa: 8-12 osób
- Cena: 250 zł
Chcesz sprawić bliskiej osobie prezent? Kup voucher na warsztaty!
Opis
Ograniczenie spożywania mięsa oraz zwiększenie spożycia warzyw i produktów strączkowych jest korzystne dla organizmu. Aby poprawić jakość swoich posiłków i stanu zdrowia nie trzeba drastycznych zmian, ani restrykcyjnej diety wegańskiej.
Jeśli lubisz mięso, ryby, nabiał i nie potrafisz z nich całkowicie zrezygnować, ale chcesz wprowadzić więcej dań roślinnych w jadłospisie swojej rodziny- te warsztaty są dla Ciebie. Warsztaty WEGE dla początkujących.
Przede wszystkim dowiesz się jak ograniczyć mięso, żeby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Jak komponować posiłki roślinne, aby dawały uczucie sytości? Jak i czym zastępować mięso w posiłkach, aby dieta była dobrze zbilansowana? Jakie przyprawy czy składniki pomogą w początkach naszej roślinnej przygody? Czy warto kupować wegańskie zamienniki mięsa? Czy należy od początku wprowadzać suplementację witamin z grupy B i żelaza? ? Czy i jak wypełnić niedobory białka? Co przyrządzać z roślin, aby było atrakcyjne dla całej rodziny? Jak gotować, aby było smacznie, różnorodnie, łatwo?
Podczas warsztatów otrzymacie odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania i nauczycie się przyrządzać pyszne, sycące, bezmięsne dania obiadowe.
Program warsztatów
Warsztat składa się z części teoretycznej i praktycznej. Część praktyczna odbywa się grupach, efektem pracy wszystkich grup będzie sześć dań. W części teoretycznej omówione zostaną poszczególne dania, produkty do ich przygotowania, zamienniki mięsa, a także tipy ułatwiające planowanie, bilansowanie, przygotowanie i przechowywanie produktów. Warsztaty zakończone zostaną wspólnym posiłkiem.
Program warsztatów:
- wegańska grochówka jak u babci
- wegańskie nugettsy z sosem tysiąca wysp
- błyskawiczne curry z ananasem
- bezglutenowe placki z dynią
- kremowe pęczotto z boczniakami
- zapiekane ziemniaki faszerowane porem
O prowadzącym
Alicja Szepietowska- od ponad 20 lat na diecie roślinnej. Autorka pracy magisterskiej na temat społecznego i etycznego wymiaru diety wegetariańskiej. Absolwentka dwuletniej Szkoły Trenerów Komunikacji opartej na empatii. Kuchnią roślinną profesjonalnie zajmuje się ponad 8 lat. W tym czasie przeprowadziła blisko 200 warsztatów, pokazów, wykładów na temat diety roślinnej. Szkoli osoby prywatne, a także pracowników restauracji, którzy chcą rozszerzyć swoją ofertę o dania roślinne. Autorka bloga Alicja w Krainie Warzyw, gotuje wegańsko dla siebie i na zamówienie.
Ważne informacje
Warsztaty odbędą się przy minimalnej ilości uczestników: 8.
Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: info@zdrowowskaz.pl
Nie czekaj! Liczba miejsc ograniczona.
Sprawdź także inne nadchodzące warsztaty
Podstawy kuchni wege
Jak zdrowo przejść na dietę bezmięsną, fachowo komponować i...
Sushi 7.10.2023
Sushi to jedna z najzdrowszych potraw na świecie. Dla...
Ciasto półfrancuskie 14.10.2023
Nie ma nic piękniejszego na jesienną słotę jak pachnące,...
WEGE Ramen
Klasyczny ramen kojarzy nam się z esencjonalnym, mięsnym wywarem...
Rodzinne warsztaty MAKARON I FARSZ
A może by tak pogotować rodzinnie? 🫶👨👩👧👦 Po raz pierwszy...
Warsztaty z wołowiny 20.05.2023
Jaki kawałek mięsa będzie odpowiedni na burgera, a który...
Warsztaty sushi
To nie tylko kręcenie rolek i tajniki perfekcyjnego ryżu....