Plecy
warsztaty wege 3.03.2023

Warsztaty WEGE- szybkie obiady roślinne

Chcesz sprawić bliskiej osobie prezent? Kup voucher na warsztaty!

Opis

Ograniczenie spożywania mięsa oraz zwiększenie spożycia warzyw i produktów strączkowych jest korzystne dla organizmu. Aby poprawić jakość swoich posiłków i stanu zdrowia nie trzeba drastycznych zmian, ani restrykcyjnej diety wegańskiej.

Jeśli lubisz mięso, ryby, nabiał i nie potrafisz z nich całkowicie zrezygnować, ale chcesz wprowadzić więcej dań roślinnych w jadłospisie swojej rodziny- te warsztaty są dla Ciebie. Warsztaty WEGE dla początkujących.

Przede wszystkim dowiesz się jak ograniczyć mięso, żeby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Jak komponować posiłki roślinne, aby dawały uczucie sytości? Jak i czym zastępować mięso w posiłkach, aby dieta była dobrze zbilansowana? Jakie przyprawy czy składniki pomogą w początkach naszej roślinnej przygody? Czy warto kupować wegańskie zamienniki mięsa? Czy należy od początku wprowadzać suplementację witamin z grupy B i żelaza? ? Czy i jak wypełnić niedobory białka? Co przyrządzać z roślin, aby było atrakcyjne dla całej rodziny? Jak gotować, aby było smacznie, różnorodnie, łatwo?

Podczas warsztatów otrzymacie odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania i nauczycie się przyrządzać pyszne, sycące, bezmięsne dania obiadowe.

Program warsztatów

Warsztat składa się z części teoretycznej i praktycznej. Część praktyczna odbywa się grupach, efektem pracy wszystkich grup będzie sześć dań. W części teoretycznej omówione zostaną poszczególne dania, produkty do ich przygotowania, zamienniki mięsa, a także tipy ułatwiające planowanie, bilansowanie, przygotowanie i przechowywanie produktów. Warsztaty zakończone zostaną wspólnym posiłkiem.

Program warsztatów:

  1. wegańska grochówka jak u babci
  2. wegańskie nugettsy z sosem tysiąca wysp
  3. błyskawiczne curry z ananasem
  4. bezglutenowe placki z dynią
  5. kremowe pęczotto z boczniakami
  6. zapiekane ziemniaki faszerowane porem

O prowadzącym

Alicja Szepietowska- od ponad 20 lat na diecie roślinnej. Autorka pracy magisterskiej na temat społecznego i etycznego wymiaru diety wegetariańskiej. Absolwentka dwuletniej Szkoły Trenerów Komunikacji opartej na empatii. Kuchnią roślinną profesjonalnie zajmuje się ponad 8 lat. W tym czasie przeprowadziła blisko 200 warsztatów, pokazów, wykładów na temat diety roślinnej. Szkoli osoby prywatne, a także pracowników restauracji, którzy chcą rozszerzyć swoją ofertę o dania roślinne. Autorka bloga Alicja w Krainie Warzyw, gotuje wegańsko dla siebie i na zamówienie.

Ważne informacje

Warsztaty odbędą się przy minimalnej ilości uczestników: 8.

Liczba miejsc ograniczona.

Zapisy: info@zdrowowskaz.pl

Nie czekaj! Liczba miejsc ograniczona.

Sprawdź także inne nadchodzące warsztaty

Podstawy kuchni wege

Jak zdrowo przejść na dietę bezmięsną, fachowo komponować i...

Sushi 7.10.2023

Sushi to jedna z najzdrowszych potraw na świecie. Dla...

Ciasto półfrancuskie 14.10.2023

Nie ma nic piękniejszego na jesienną słotę jak pachnące,...

WEGE Ramen

Klasyczny ramen kojarzy nam się z esencjonalnym, mięsnym wywarem...

Rodzinne warsztaty MAKARON I FARSZ

A może by tak pogotować rodzinnie? 🫶👨‍👩‍👧‍👦 Po raz pierwszy...

Warsztaty z wołowiny 20.05.2023

Jaki kawałek mięsa będzie odpowiedni na burgera, a który...

Warsztaty sushi

To nie tylko kręcenie rolek i tajniki perfekcyjnego ryżu....