Plecy

Kartoflanka z chlebem żytnim i boczkiem wędzonym

5/5
Gdy zima nie odpuszcza, a na horyzoncie brak nowalijek postaw na zdrową, sycącą i rozgrzewającą zupę ziemniaczaną, z chlebem żytnim i boczkiem wędzonym.
IMG_7304

Składniki

100 g cebuli (jedna większa cebula) 50 g boczku wędzonego (użyłam boczku w plastrach Pikok Pure) 1 kromka żytniego chleba 100 g selera 100 g marchewki 400 g ziemniaków (warto wybrać typu A- sałatkowe, aby nie rozpadły się w gotowaniu) 100 g pora 1l wody 2 łyżki koncentratu z bulionu warzywnego (można zastąpić naturalną kostką lub zamiast wody dodać rosołu) natka pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w kostkę (lub mniejsze kawałki jeśli używamy boczku w plastrach, tak jak u mnie). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać boczek, podsmażyć chwilę, aż boczek się zarumieni i puści nieco tłuszczu. Odstawić na bok. Marchew, seler, ziemniaki i por umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Kromkę chleba również pokroić w większa kostkę. Do garnka dodać pokrojony chleb oraz warzywa, zalać całość wodą, dodać koncentrat bulionu warzywnego oraz boczek, cebulę i gotować ok. 20 minut. Na koniec posiekać natkę pietruszki i dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem zgodnie z preferencjami. Dla dekoracji można podsmażyć cały plaster boczku i podać na wierzch zupy.

Udostępnij:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print