Strona główna > Przepisy > Zupy > Kartoflanka z chlebem żytnim i boczkiem wędzonym
Kartoflanka z chlebem żytnim i boczkiem wędzonym
- zdrowowskaz
- 28 marca, 2023
- Kategorie: Przepisy, Zupy
- Tagi: boczek wędzony, kartoflanka, pikok pure, szybkie danie, zupa ziemniaczana
Składniki
100 g cebuli (jedna większa cebula)
50 g boczku wędzonego (użyłam boczku w plastrach Pikok Pure)
1 kromka żytniego chleba
100 g selera
100 g marchewki
400 g ziemniaków (warto wybrać typu A- sałatkowe, aby nie rozpadły się w gotowaniu)
100 g pora
1l wody
2 łyżki koncentratu z bulionu warzywnego (można zastąpić naturalną kostką lub zamiast wody dodać rosołu)
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Boczek pokroić w kostkę (lub mniejsze kawałki jeśli używamy boczku w plastrach, tak jak u mnie). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać boczek, podsmażyć chwilę, aż boczek się zarumieni i puści nieco tłuszczu. Odstawić na bok.
Marchew, seler, ziemniaki i por umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Kromkę chleba również pokroić w większa kostkę. Do garnka dodać pokrojony chleb oraz warzywa, zalać całość wodą, dodać koncentrat bulionu warzywnego oraz boczek, cebulę i gotować ok. 20 minut. Na koniec posiekać natkę pietruszki i dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem zgodnie z preferencjami.
Dla dekoracji można podsmażyć cały plaster boczku i podać na wierzch zupy.