Plecy

Kartoflanka z chlebem żytnim i boczkiem wędzonym

5/5
Gdy zima nie odpuszcza, a na horyzoncie brak nowalijek postaw na zdrową, sycącą i rozgrzewającą zupę ziemniaczaną, z chlebem żytnim i boczkiem wędzonym.
IMG_7304

Składniki

100 g cebuli (jedna większa cebula)

50 g boczku wędzonego (użyłam boczku w plastrach Pikok Pure)

1 kromka żytniego chleba

100 g selera

100 g marchewki

400 g ziemniaków (warto wybrać typu A- sałatkowe, aby nie rozpadły się w gotowaniu)

100 g pora

1l wody

2 łyżki koncentratu z bulionu warzywnego (można zastąpić naturalną kostką lub zamiast wody dodać rosołu)

natka pietruszki

oliwa z oliwek

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w kostkę (lub mniejsze kawałki jeśli używamy boczku w plastrach, tak jak u mnie). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać boczek, podsmażyć chwilę, aż boczek się zarumieni i puści nieco tłuszczu. Odstawić na bok.

Marchew, seler, ziemniaki i por umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Kromkę chleba również pokroić w większa kostkę. Do garnka dodać pokrojony chleb oraz warzywa, zalać całość wodą, dodać koncentrat bulionu warzywnego oraz boczek, cebulę i gotować ok. 20 minut. Na koniec posiekać natkę pietruszki i dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem zgodnie z preferencjami.

Dla dekoracji można podsmażyć cały plaster boczku i podać na wierzch zupy.

Udostępnij: